Proglašen pobednik izbora u Indoneziji: Prebrojano samo 6 odsto glasova, ali Subjanto već slavi

14.02.2024

17:06

0

Njegovi protivkandidati, Anijes Basvedan i Ganjar Pranovo, dobili su 25 i 17 odsto glasova, dok on ima više od 50 odsto

Proglašen pobednik izbora u Indoneziji: Prebrojano samo 6 odsto glasova, ali Subjanto već slavi
Copyright Profimedia

Indonezijski ministar obrane Prabovo Subjanto proslavio je svoju pobedu na predsedničkim izborima nakon što su nezvanični rezultati pokazali da je osvojio više od 50 odsto glasova u prvom krugu.

Prabovo, iskusni političar i bivši zapovednik specijalnih snaga, uspeo je da osvoji impresivnih 58 odsto glasova prema četiri agencije koje su sprovela ankete. U svom pobedničkom govoru, obećao je da će formirati vladu s najkompetentnijim pojedincima Indonezije i istakao da je ovo pobeda za sve građane.

Njegovi protivkandidati, Anijes Basvedan i Ganjar Pranovo, dobili su 25 i 17 odsto glasova, prema agencijama koje su koristile metodologiju koja se već pokazala uspešnom na prethodnim izborima.

Zvanični rezultati, iako bazirani na prebrojanih 6 odsto glasova, takođe potvrđuju Prabovovu pobedu s rezultatom od 57,7 odsto.

Ovi izbori su bili takmičenje između Prabova, poznatog po ulozi u vojsci tokom devedesetih, dok je bio na visokim položajima pod diktaturom Suharta, i dva popularna bivša guvernera.

Prabovo je imao javnu podršku aktuelnog predsednika Džoka Vidoda, čija je podrška bila ključna, dok je predsednikov sin Gibran Rakabuming Raka bio kandidat za potpredsednika.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike