Zašto se u Nevadi održavaju i kokusi i predizbori? Posle poraza Niki Hejli jasno je da pobedu odnosi Tramp

08.02.2024

09:20

0

Predizbori u Nevadi za demokrate i neke republikance održali su se 6. februara, dok su kokusi (zbor birača) za ostale republikance 8. februara

Zašto se u Nevadi održavaju i kokusi i predizbori? Posle poraza Niki Hejli jasno je da pobedu odnosi Tramp
Copyright Profimedia

Prvo takmičenje za predsedničke izbore na zapadu SAD imaće razdvojeni format predizbora i format zbora birača koji istovremeno zbunjuje birače i otežava razumevanje rezultata.

Predizbori u Nevadi za demokrate i neke republikance održali su se 6. februara, dok su kokusi (zbor birača) za ostale republikance 8. februara.

Zapadna država ima mnogo raznovrsnije biračko telo od Ajove i Nju Hempšira i mogla bi da bude ključna u ovogodišnjem osvajanju Beloj kući, a možda i na opštim izborima.

Kako ove godine funkcionišu predizbori/kokusi u Nevadi

Demokrate su učestvovale na primarnim izborima 6. februara. Republikanci su takođe učestvovali na državnim predizborima tog dana, iako favorit, bivši predsednik Donald Tramp, nije bio na tom listiću. Umesto toga, Republikanska stranka će 8. februara voditi sopstveni poslanički klub, gde su Tramp i Rajan Binkli jedini kandidati. Pobednik kokusa dobiće 26 delegata koji su potrebni da bi se obezbedila republikanska nominacija. Pobednik demokratskih primarnih izbora dobiće svoje delegate.

Profimedia
 

Glasački listići predizbora poslati su ranije biračima sa pravom glasa, mada ljudi mogu da glasaju i lično. U slučaju kokusa birači moraju lično da glasaju 8. februara od 17 do 19.30 na svom lokalnom biračkom mestu i sa sobom moraju da imaju ličnu kartu sa fotografijom.

Birači moraju biti registrovani u nekoj političkoj stranci da bi glasali na primarnim izborima ili poslaničkim klubovima (kokusima) te stranke, tako da veliki deo nezavisnih birača u državi mora da se prijavi unapred da bi mogao da učestvuje.

Ko je u igri?

Kod demokrata je jasno da će Bajden pobediti pored nekoliko nepoznatih kandidata na glasačkom listiću, kao što su Marijana Vilijamson, autorka knjiga za samopomoć, jer Din Filips, kongresmen Minesote koji je najveći izazov za Bajdena, nije na glasačkom listiću u Nevadi, iako je bio u Nju Hempširu i Južnoj Karolini.

Na strani republikanaca, Niki Hejli, bivša ambasadorka UN, bila je na primarnim glasačkim listićima, ali neće biti na listićima kokusa. Država zahteva da kandidati učestvuju samo u jednom. Hejli je bila jedini opštepoznati kandidat na primarnim glasačkim listićima, iako kandidata ima mnogo, ali je bez obzira na to doživela debakl.

Na kokusima Republikanske stranke Tramp je na glasačkom listiću, pored Binklija, pastora.

AP Photo/Pablo Martinez Monsivais
Donald Tramp

Birači takođe mogu da „ne izaberu nijednog od ovih kandidata“ na primarnim takmičenjima.

Zašto su izbori u Nevadi ovog puta tako čudni?

Posle izbora 2020. godine zakonodavno telo Nevade glasalo je za prelazak sa sistema zbora birača na predizbore. Predizbori se generalno smatraju pristupačnijim biračima nego kokusi, koji zahtevaju lično prisustvo u određeno vreme.

Republikanci u ovoj državi nisu podržali ideju o potpunom ukidanju kokusa, a nije im se dopala ni ideja da se primarni izbori održe poštom. Država je nazvala predizbore „novim, veoma skupim i besmislenim procesom“. Umesto toga, smislili su plan da imaju svoj zbor birača, koji ne finansira država. Kandidati mogu da biraju da li će da učestvuju u predizborima ili da glasaju na  zboru birača, ali ne mogu da učetvuju i u jednom i u drugom, dok birači mogu da glasaju dva puta ako žele.

Zbor birača se naširoko smatra načinom da se podstakne Tramp, čija će baza glasati fizički se pojajvivši na biralištu. Tramp će, po svemu sudeći, verovatno pobediti bez obzira na format.

Ko su birači Nevade?

AP Photo/Charlie Neibergall
 

Nevada se i dalje može smatrati državom bojnim poljem, iako u njoj nije tako napeto kao državama poput Arizone, Džordžije ili Viskonsina. Državno zakonodavstvo kontrolišu demokrate, dok je guverner republikanac. Na opštim izborima Nevada je polukonkurentna, iako naginje plavoj boji, ali se u nju zato više ulaže iz obe stranke nego što se ulaže u države koje su naklonjenije jednoj partiji.

Nevada je mnogo raznovrsnija od Ajove i Nju Hempšira: oko 30 odsto njenih stanovnika su Latinoamerikanci, 10 odsto su crnci, a dvete odsto Azijati, prema popisu.

Nestranački birači čine najveći izborni blok u državi, što je znak nezavisnosti zapada i nenaklonjenosti ijednoj stranci. Skoro 770.000 glasača su nestranački, demokrata je 704.000, a republikanaca 640.000, pokazuju najnoviji podaci o glasačima u državi.

Kada će rezultati biti poznati?

Birališta za predizbore zatvorena su u 19.00 po pacifičkom vremenu 6. februara i ispostavilo se da je njima najviše glasova otišlo opciji "niko od ovih kandidata" (61 odsto), dok je Niki Hejli podržalo samo 32 odsto birača, što znači da ni ovde nije uspela da izbori pobedu.

AP Photo/Charlie Neibergall
 

Zbor birača završava se u 19.30 po lokalnom vremenu 8. februara, a očekuje se da će rezultati biti objavljeni ubrzo po završetku glasanja.

Državni primarni rezultati objavljeni su na veb-stranici državne. Rezultati zbora birača mogu biti objavljeni na veb-stranici Republikanske stranke Nevade.

Šta će ovi rezultati značiti?

Čak i da je Hejli pobedila u svojoj vrsti izbora, samo bi Tramp u slučaju pobede na zboru birača dobio delegate. U drugim državama, delegati se često dele na osnovu proporcija udela glasova, a kako ovde nisu na istim glasačkim listićima, sve bi otišlo Trampu.

Profimedia
 

Predizbori za sada pokazuju skoro neizbežnost revanša između Bajdena i Trampa, zbog čega su rezultati prilično beznačajni.

I izlaznost bi mogla biti niža, što je još jedan znak da dvostruki izbori nisu pravi potez, mada će biti teško proceniti ukupnu izlaznost kada republikanski birači mogu da glasaju i na predizborima i na kokusima.

Takođe je moguće da bi neobičan sistem mogao da stvori još više nepoverenja u glasanje i izbore među republikanskim glasačima, što je stalna tema za stranku u Trampovoj eri, jer Trampovo ime nije na primarnim glasačkim listićima. Tramp je, sa svoje strane, poručio svojim pristalicama da ne brinu o predizborima i da „samo glasaju na zboru birača“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike