Oba kandidata proglasila pobedu, Kan iz zatvora slavio trijumf: SAD, EU i Britanija tražili istragu zbog izbora u Pakistanu

10.02.2024

10:50

0

Glavna borba vodila se između stranke bivšeg premijera Navaza Šarifa i kandidata koje podržava bivši premijer Imran Kan

Oba kandidata proglasila pobedu, Kan iz zatvora slavio trijumf: SAD, EU i Britanija tražili istragu zbog izbora u Pakistanu
Copyright AP Photo/Anjum Naveed

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Evropska unija izrazili su zabrinutosti zbog regularnosti izbornog procesa u Pakistanu.

Nakon glasanja u četvrtak, ove države su istakle potrebu za istraživanjem prijavljenih nepravilnosti.

Glavna borba vodila se između stranke bivšeg premijera Navaza Šarifa i kandidata koje podržava bivši premijer Imran Kan, a oba kandidata su proglasila pobedu.

Na izborima za Narodnu skupštinu od 265 poslaničkih mesta za postizanje većine potrebna su 133 mesta. Kanovoj stranci Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) bilo je zabranjeno da učestvuje na izborima. Nezavisni kandidati, od kojih mnoge podržava Kana, osvojili su većinu mesta, 98 od 245 mesta, dok je Šarifova stranka Pakistanska muslimanska liga - Navaz (PML-N) osvojila 69.

Zbog toga je on iz zatvora proglasio pobedu na opštim izborima kroz audio-vizuelnu poruku napravljenu uz pomoć veštačke inteligencije. U poruci objavljenoj na platformi Iks Kan je odbacio Šarifovu tvrdnju o pobedi njegove stranke PLM-N, prenosi Rojters.

Kana zabrinjava to što moćna vojska navodno proganja njegovu stranku, dok analitičari tvrde da generali podržavaju Šarifa. SAD i EU takođe su istakle sumnje u regularnost izbornog procesa zbog hapšenja aktivista i ograničenja slobode izražavanja i okupljanja, kao i zbog napada na medijske radnike.

Profimedia
Navaz Šarif

Kancelarija UN-a za ljudska prava osudila je nasilje protiv političkih stranaka i kandidata, dok je britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog nedostatka "poštenja i inkluzivnosti izbora". Iako su SAD, EU i Britanija najavili saradnju s budućom vladom, nisu čestitali nijednom od kandidata ili stranaka.

Imran Kan je svrgnut s vlasti 2022. nakon sukoba s vojnom elitom, koja tvrdi da se ne meša u politiku. Protiv bivšeg premijera pokrenuto je više postupaka koji su ga diskvalifikovali kao kandidata, ali Kan i dalje negira krivicu i ostaje aktivan u političkoj areni.

 

Kan (71) je prošle nedelje osuđen na 10 godina zatvora zbog odavanja državne tajne i na 14 godina zajedno sa suprugom zbog korupcije, odnosno ilegalne prodaje državnih poklona.

On se i dalje suočava sa oko 170 optužbi u različitim slučajevima, kažu njegovi advokati.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike