Žena ukrala memorijsku karticu iz kamiona, a sada se zbog toga vozaču sudi za dva gnusna ubistva!

06.02.2024

09:15

0

Autor: N.P.

Smit je na Aljasku došao 2014. i postao je američki državljanin istog meseca kada je Henri ubijena

Žena ukrala memorijsku karticu iz kamiona, a sada se zbog toga vozaču sudi za dva gnusna ubistva!
Brajan Stiven Smit je optužen da je ubio dve žene na Aljasci - Copyright AP Photo/Mark Thiessen, File

Žena sa podebelim krivičnim dosijeom, uključujući krađu, napad i prostituciju, u kamion je ušla sa jednim muškarcem koji ju je "pokupio" u blizini Enkoridža, na Aljasci, kako bi otišli na "sastanak".

Čim je ostala sama u vozilu, ukrala mu je digitalnu memorijsku karticu koja se nalazila u konzoli.

Danas, više od četiri godine kasnije, ono što je pronašla je ključni dokaz u suđenju za dvostruko ubistvo.

U pitanju su gnusne fotografije i snimci žene koja je pretučena i zadavljena u hotelu "Meriot". Može se čuti kako njen napadač govori upečatljivim akcentom, a kasnije je njeno telo, prekriveno ćebetom, izneseno napolje na kolicima za prtljag.

- U mojim filmovima, svi uvek umiru. Šta će moji pratioci misliti o meni? Ljudi moraju da znaju kada ih ubija serijski ubica - govorio je glas.

Oko nedelju dana nakon što je ukrala karticu, žena ju je predala policiji koja je utvrdila da se radi o Brajanu Stivenu Smitu, danas 52-godišnjaku, Južnoafrikancu koji je odranije bio poznat snagama reda.

Smit se izjasnio da nije kriv po 14 tačaka optužnice, uključujući prvostepeno i drugostepeno ubistvo, seksualni napad i manipulaciju dokaza, u slučajevima ubistva Ketlin Henri (30) i Veronike Abučuk (52).

AP Photo/Mark Thiessen, File
Rena Sap, sestra Veronike Abučuk

Porodica je Veronikin nestanak prijavila 2019, sedam meseci nakon što su je poslednji put videli.

Obe žene su pripadnice domorodačke zajednice na Aljasci koje su živele kao beskućnice. Poreklom su bile iz malih sela na Aljasci, Henri iz Ika, a Abučuk iz Stebinsa.

Vlasti tvrde da je Henri žrtva sa snimka, ubijena u "Meriotu" u Enkoridžu. Smit je tamo boravio od 2. do 4. septembra 2019.

Prvi kadrovi koji prikazuju njeno telo datiraju od 4. septembra, u 1 sat ujutru. Poslednje slike su načinjene 6. septembra i pokazuju telo žrtve u zadnjem delu crnog pikapa.

U to vreme, Smitov telefon je bio registrovan na području puta Rejnbou Veli, južno od Enkoridža, gde je nekoliko nedelja kasnije telo i pronađeno.

Dok su detektivi ispitivali Smita o tom slučaju, policiji je ponudio još informacija dok su ga pratili do toaleta. Kazao je da je ubio još jednu ženu, a onda je otkrio i o kome se radi i gde se telo Veronike Abučuk nalazi - kraj auto-puta, na severu grada. 

- Bez ikakvog podsticaja, rekao je policajcima u toaletu: 'Načiniću vas poznatim'. Vratio se i poručio im je 'Da li vi, momci, imate još malo vremena? Da li želite da nastavimo da razgovaramo? - ispričala je tužiteljka Britani Danlop tokom saslušanja prošle nedelje.

AP Photo/Mark Thiessen
Smit je tokom razgovora u policiji otkrio da je ubio još jednu ženu

Inače, policija Aljaske je 2018. pogrešno identifikovala jedno telo kao Veronikino zato što su se pored njega nalazila njena dokumenta, iz razloga koji ostaju nepoznati.

Međutim, kada je Smit pružio nove informacije, istražitelji su ponovo pretresli slučaj, pronašli ljudske ostatke na lokaciji koju je odao i zahvaljujući zubarskim podacima potvrdili da je lobanja sa ranom od metka zaista Abučuk.

Smitov advokat, Timoti Ajer, neuspešno je pokušavao da se memorijska kartica isključi sa suđenja.

Žena koja ju je pronašla je prvobitno rekla da ju je videla na ulici, ali je potom priznala da ju je ukrala iz Smitovog kamiona dok je on podizao novac sa bankomata.

Posle nedelju dana ju je predala policiji.

Advokat odbrane je kazao da se zato ne može utvrditi da li su 39 fotografija i 12 snimaka duplikati ili originali i da li se njima manipulisalo.

Ipak, sudija Kevin Saksbi je presudio da žena može da svedoči o kartici i šta je radila sa njom pre nego što ju je predala policiji.

- Ovo su bile dve Indijanke. I znam da to pogađa mnoge ovde na Aljasci. Odnosimo se dostojanstveno prema njima i sa poštovanjem - rekao je Danlop.

Smit je na Aljasku došao 2014. i postao je američki državljanin istog meseca kada je Henri ubijena.

U pismu agenciji AP iz 2019. odbio je da komentariše slučaj, ali je napomenuo: "Dobro sam. Smršao sam, manje sam pod stresom i trezan sam".

Njegova supruga Stefani Bisland iz Enkoridža, i sestra koja predstavlja porodicu iz Južne Afrike, odbile su da komentarišu bilo šta dok se suđenje, koje počinje ove nedelje, ne završi.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike