Mađarska ne da novac za oružje Ukrajini: "Brisel gori u groznici rata, vreme je na strani Rusa"

02.02.2024

10:38

0

Mađarski premijer dodaje da će doći mir kada se dogode promene u Briselu

Mađarska ne da novac za oružje Ukrajini: "Brisel gori u groznici rata, vreme je na strani Rusa"
Copyright AP Photo/Omar Havana

Ukrajina neće dobiti 50 milijardi evra za oružje, već da spreči kolaps države i privrede, rekao je mađarski premijer Viktor Orban gostujući na državnom Radiju Košut, dan nakon što je u Briselu postignut dogovor svih članica EU o četvorogodišnjoj pomoći Ukrajini.

Orban je naglasio da ako Amerikanci i EU ne pošalju novac, Ukrajinci bi mogli da zatvore radnju, ne bi bilo ni za plate, ni za penzije, ni bolnica - ničega.

Viktor Orban je naglasio da je veoma važno što je obezbeđeno da mađarski novac ne ode u Ukrajinu jer je postojala opasnost da se 26 država dogovori da novac koji pripada Mađarskoj prenesu Kijevu - što je prema mađarskom premijeru uspešno izbegnuto.

AP Photo/Markus Schreiber, File
 

- Došli smo do dobrog dogovora: nećemo slati oružje u Ukrajinu, našim novcem se Kijev neće snabdevati oružjem, dobićemo naše pare, a u međuvremenu ćemo održati civilni opstanak Ukrajinaca - rekao je Orban.

Naveo je da Brisel gori u groznici rata, a da Mađarska smatra da sve treba da se vrti oko mira.

- Zapadnjaci smatraju da je dobro da rat potraje što duže jer će se time poboljšati vojna situacija Ukrajine. Ja smatram upravo suprotno: da je vreme na strani Rusa i što duže traje rat, više ljudi gine - istakao je Orban.

Mađarski premijer dodaje da će doći mir kada se dogode promene u Briselu.

Lideri Evropske unije juče su jednoglasno odobrili novi paket pomoći za Ukrajinu težak 50 milijardi evra, nakon višenedeljnog otpora koji je pružala Mađarska.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike