Hiljade grčkih studenata na ulici: Evo zašto protestuju!

11.01.2024

19:43

0

Protesti u Grčkoj su bili uglavnom mirni, ali u Atini je bilo sukoba između demonstranata i policije koja je koristila suzavac

Hiljade grčkih studenata na ulici: Evo zašto protestuju!
Copyright Foto: AP Photo/Michael Varaklas

Hiljade grčkih studenata okupile su se danas u Atini i u drugim grčkim gradovima na protestima protiv planiranih reformi obrazovanja koje bi omogućile uvođenje privatnih univerziteta.

Očekuje se da će konzervativna vlada premijera Kirjakosa Micotakisa, koji je prošle godine osvojio drugi mandat, ovog meseca podneti parlamentu predlog zakona koji bi dozvolio rad privatnih univerziteta, prenosi Rojters.

Foto: AP Photo/Michael Varaklas
 

U saopštenju vlade je navedeno da će privatni univerziteti funkcionisati kao ogranci stranih univerziteta zbog čega mnogi veruju da će to devalvirati diplome grčkih državnih univerziteta i isključiti iz procesa obrazovanja sve koji ne mogu da plate školovanje.

"Ova promena će razbiti javni univerzitet kakav smo imali do sada. To će uništiti naš svakodnevni život jer nećemo moći da pronađemo posao nakon što diplomiramo", izjavila je za britansku agenciju studentkinja na protestu u Atini.

Protesti u Grčkoj su bili uglavnom mirni, ali u Atini je bilo sukoba između demonstranata i policije koja je koristila suzavac.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike