Sveti Sava obeležen i u Rusiji: Održana tradicionalna priredba „Sveti Sava – Stub Srbije“

27.01.2024

17:23

0

Na manifestaciji su učestvovali srpski gosti i ruski istraživači koji proučavaju zaostavštinu Svetog Save u uvek aktuelnom kontekstu rusko-srpskih odnosa

Sveti Sava obeležen i u Rusiji: Održana tradicionalna priredba „Sveti Sava – Stub Srbije“
Kremlj - Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Na Pravoslavnom humanitarnom univerzitetu Svetog Tihona juče je održano tradicionalno veče „Sveti Sava – Stub Srbije“, saopštila je Sputnjiku Jelena Osipova, doktor filologije, vanredni profesor Katedre za slovensku filologiju na tom moskovskom univerzitetu.

Kako kaže, tradicija svetosavskih priredbi u Moskvi postoji bez prekida od 1995. godine i organizuje ih profesor Ilja Čislov i Društvo rusko-srpskog prijateljstva.


Na manifestaciji su učestvovali srpski gosti i ruski istraživači koji proučavaju zaostavštinu Svetog Save u uvek aktuelnom kontekstu rusko-srpskih odnosa, navela je Osipova.

Za razliku od Srba, pravoslavni Rusi slave dan svetog Save Srpskog, prvog srpskog arhiepiskopa i učitelja, osnivača rusko-srpskog bratstva, 25. januara.

Kao što je dobro poznato, Rastko Nemanjić je pobegao na Svetu Goru posle susreta sa ruskim monahom i tamo se zamonašio u Ruskom manastiru.

 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike