Sud u Japanu doneo odluku: Smrtna kazna za čoveka koji je podmetnuo požar u anime studiju i ubio 36 ljudi!

25.01.2024

07:41

0

Aoba je u okružnom sudu u Kjotu priznao da je podmetnuo požar u zgradi Kjoto animejšen 8. jula 2019. godine

Sud u Japanu doneo odluku: Smrtna kazna za čoveka koji je podmetnuo požar u anime studiju i ubio 36 ljudi!
Sud doneo odluku - Copyright Foto: Profimedia

Japanski sud osudio je danas na smrt Šinđi Aobu (45) koji je 2019. godine podmetnuo požar u studiju za pravljenje animiranih filmova u Kjotu, kada je život izgubilo 36 ljudi, što se smatra jednim od najgorih masovnih ubistava u Japanu, prenosi Kjodo.

Foto: Profimedia
 

Aoba je u okružnom sudu u Kjotu priznao da je podmetnuo požar u zgradi Kjoto animejšen  (Kyoto Animation Co.) 18. jula 2019. godine. 

Foto: Tanjug/Miki Matsuzaki/Kyodo News via AP)
 

 

Zapalio nzgradu, pa vikao "Umri!"

Aoba je tog dana ušao u Studio 1 i zapalio zgradu sa 40 litara benzina. Kako su pisali mediji tada, počinilac je vikao "Umri!" dok je vršio jezivi zločin.

Čak je neke ljude direktno polio benzinom pre nego što ih je zapalio

Kako je vatra jačala pored ulaza, članovi osoblja su bili zarobljeni u zgradi. Dvadeset leševa pronađeno je na stepenicama od trećeg sprata do krova, što očigledno ukazuje da su žrtve pokušavale da pobegnu.

Foto: Profimedia
 

 

Tomoaki Nišino, vanredni profesor na Institutu za istraživanje prevencije katastrofa Univerziteta Kjoto, procenio je da su drugi i treći sprat bili skoro ispunjeni dimom u roku od 30 sekundi od eksplozije.

Aoba je pobegao sa lica mesta, ali su ga jurila dva radnika Kjoto animacije i ubrzo se srušio na ulicu, gde ga je policija uhapsila. Na mestu događaja pronađeno je više neupotrebljenih noževa.

Tada su još 32 zaposlena u tom studiju zadobila povrede.

Tužioci su zatražili smrtnu presudu za Aobu, dok je odbrana tvrdila da je u vreme izvršenog napada on bio mentalno nestabilan i tražila blažu kaznu ili oslobađanje optuženog.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike