Raširila se tvrdnja da se Putin ustremio na Aljasku: Zbog lažne vesti o novom dekretu morao da se oglasi i Stejt department

23.01.2024

17:11

0

Lažne tvrdnje izazvale su zabrinutost na društvenim mrežama, pa je i Stejt department morao da se oglasi

Raširila se tvrdnja da se Putin ustremio na Aljasku: Zbog lažne vesti o novom dekretu morao da se oglasi i Stejt department
vladimir putin (2) - Copyright Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Lažne tvrdnje da je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao dekret kojim se prodaja Aljaske Sjedinjenim Američkim Državama 1867. godine proglašava nelegalnom razotkrivene su kao proizvod dezinformacija.

Lažna vest, koja je dobila široku pažnju na društvenim mrežama i koju je prenelo nekoliko domaćih i stranih medija, pojavila se prvo na sajtu www.essanews.com. Prema istraživanju portala Snopes, koji je pratio izvor, zaključeno je da su tvrdnje o Putinovom dekretu neosnovane.

Ruski lider nije potpisao dekret koji bi proglasio prodaju Aljaske nelegalnom. Umesto toga, dezinformacije proizlaze iz naslova na spornom sajtu koji sugeriše da je Putin navodno promenio mišljenje o prodaji Aljaske Amerikancima.

 

 

Kratak istorijski pregled podseća da je Rusija prodala Aljasku SAD 1867. godine za 7,2 miliona dolara. Aljaska je, dakle, integralni deo SAD već više od 150 godina.

Lažne tvrdnje izazvale su zabrinutost na društvenim mrežama, pa je i Stejt department morao da se oglasi.

Konferencija za medije održana 22. januara 2024. u Stejt departmentu potvrdila je da se radi o lažnim informacijama. Na pitanje jednog novinara o Putinovom dekretu, zamenik portparola Stejt departmenta Vedant Patel naglasio je da je vest neosnovana, dodajući da Amerika neće vratiti Aljasku.

publication.pravo.gov.ru
 

Dekret koji je Putin zaista potpisao, a koji se može pročitati na zvaničnom sajtu Kremlja (http://publication.pravo.gov.ru/), ne sadrži nikakve odredbe o Aljasci.

On najavljuje stvaranje "Preduzeća za upravljanje imovinom u inostranstvu" i pruža novčanu pomoć tom preduzeću u potrazi za nekretninama Ruske Federacije, bivšeg Ruskog carstva i bivšeg SSSR-a.

Kako je Blumberg objavio, ovo predstavlja „početak lova na blago carske Rusije i Sovjetskog Saveza“ iako nije jasno šta je dovelo do ove odluke i kako će na nju reagovati zemlje koje su nekad bile deo te dve države, a koje su samostalne od 1991.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike