Grade bunkere i kupuju ostrva: Bogataši se spremaju za smak sveta, a jedna zemlja ih posebno privlači

23.01.2024

13:00

0

Da li superbogataši znaju nešto što mi ne znamo?

Grade bunkere i kupuju ostrva: Bogataši se spremaju za smak sveta, a jedna zemlja ih posebno privlači
Vila Džefa Bezosa na Havajima - Copyright Profimedia/Ethan Kwon/Mega

Pripreme za sudnji dan nekad su se vezivale samo za paranoične pojedince, ali prema rezultatima najnovijih anketa, Amerikanci su od aprila 2022. do aprila 2023. potrošili čak 11 milijardi dolara na potrepštine za preživljavanje. Otprilike trećina američkih građana priznaje da se priprema za apokalipsu, dok su oni najbogatiji i više nego spremni.

Bogataši troše stotine miliona dolara na osiguravanje podzemnih kompleksa, privatnih ostrva i stanova za preživljavanje. 

Krajem prošle godine proširila se vest da Mark Zakerberg gradi skriveno utvrđenje ispod svog ranča na havajskom ostrvu, zajedno sa sopstvenim zalihama energije i hrane i vratima koja su otporna na eksplozije.

Milijarder Frank Vanderslut, najbogatiji čovek u Ajdahu, nedavno je kupio ranč od 2.000 hektara južno od Zakerbergovog imanja, što ga je koštalo 51 milion dolara. 

AP Photo/Mark Lennihan
Mark Zakerberg

Glavni izvršni direktor kompanije "OpenAI" Sam Altman jednom prilikom je izjavio da su se on i Piter Til, suosnivač "Pejpala", dogovorili da će se pritajiti na jednom od Tilovih poseda na Novom Zelandu ako dođe do smaka sveta.

Veće lokalne zajednice na jugu Novog Zelanda 2022. godine sprečilo je Tila u planovovima da svoje sklonište napravi kraj zaštićenog jezera Vanaka. 

Lepota Novog Zelanda i udaljenost od kopna učinili su ga popularnim izborom za elitu Silicijumske doline, koja traži ovu vrstu odbrane s obzirom na eskalaciju regionalnih ratova i vrućinu uzrokovanu klimatskim promenama.

Neprofitna oragnizacija fizičara i istraživača prošle godine je postavila sat sudnjeg dana na 90 sekundi do ponoći, čime je obeleženo da čovečanstvo nikad nije bilo bliže propasti u 76-godišnjoj istoriji sata.

- Rat u Ukrajini je podstakao pitanja o tome kako države međusobno deluju. Narušene su norme međunarodnog ponašanja. Prikrivene pretnje Rusije da će upotrebiti nuklearno oružje podsećaju da je eskalacija sukoba ogroman rizik - rečeno je 2020. godine.

AP Photo/Rebecca Blackwell, File
Piter Til se odomaćio na Novom Zelandu

Generacija Z, oni rođeni nakon 1997, kaže da se priprema za katastrofu, pa ih je čak 40 odsto potrošilo novac na zalihe za sudnji dan 2022, podaci su istraživanja Findera.

- Naše vreme biće izazovnije zbog globalnih klimatskih promena. Trebalo bi da pripremite plan s informacijama o tome kako ćete se nositi s katastrofama koje dolaze, nezavisno od toga želimo li da dođu - rekao je kreator sadržaja Breke Vagoner.

Prošlog septembra su Njujork pogodile poplave, koje su se dogodile tokom najkišovitijeg dana. 
Otkazani su letovi, zatvorena je podzemna železnica, a brojni automobili su bili potopljeni.

Šumski požari na Havajima bili su najsmrtonosniji u istoriji SAD, s 96 smrtnih slučajeva i hiljadama raseljenih.

Novi Zeland kao sigurno mesto

Jedan od suosnivača "Pejpala" Rid Hofman rekao je kako se Novi Zeland među najbogatijim ljudima smatra mestom gde se treba skloniti u slučaju nesreće. 

Suosnivač "Gugla", milijarder Leri Pejdž, takođe ima rezidenciju na Novom Zelandu. Tamo je pobegao i preduzetnik Mihai Dinulesku, nakon izbijanja kovid pandemije.

Navodni bunkeri već su sagrađeni u Hamiltonu, Hanmer Springsu i Vanaki. Popularna destinacija je i selo koje gleda na zaliv Biskejn, južno od Majamija, u kojem smeštaj imaju brojni preduzetnici, ali i slavne ličnosti. 

Ubrzo će im se pridružiti i Džef Bezos sa verenicom Loren Sančez, a komšije će im biti nekadašnji ragbi igrač Tom Brejdi, Ivanka Tramp i Hulio Iglesijas.

Australija ukinula zlatne vize

Australija je ukinula "zlatnu vizu", koja je bogatim investitorima iz inostranstva omogućavala da žive u toj zemlji, a kao glavni razlog navodi se to što su je zloupotreblljavali korumpirani zvaničnici.

Ovaj program je osmišljen kako bi privukao strane investicije, a odbačen je nakon što je australijska vlada, posle višestrukih kontrola, utvrdila da na taj način ne ostvaruje zadovoljavajuće ekonomske rezultate.

Potez je, pored ostalih, pozdravio i izvršni direktor organaizcije Transparensi internešenel Australija Klensi Mur.

- Predugo su korumpirani zvaničnici i kleptokrate koristili "zlatne vize" kao sredstvo za realizaciju svojih nezakonitih sredstava u Australiji i nesumnjivo prikrivanje kriminalnih prihoda - rekao je Mur.

Sve je više superbogataša koji poslednjih godina kupuju ostrva. Među njima su Ričard Brenson, Džoni Dep, porodica Du Pont i Dizni. Neki čak skupo plaćanju kako bi postali državljani nekoliko zemalja.

Takozvane zlatne vize omogućuju bogatim ljudima da steknu prebivalište ili državljanstvo u zamenu za gotovinu.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Daily mail

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike