Novi danski kralj iznenadio jednim od svojih prvih poteza: Kraljevska porodica objavila saopštenje

18.01.2024

17:33

0

Neočekivani korak kralja Frederika X usledio je nedugo pošto je njegova majka, kraljica Margareta II, iznenada najavila svoju abdikaciju posle 52 godine vladavine

Novi danski kralj iznenadio jednim od svojih prvih poteza: Kraljevska porodica objavila saopštenje
Copyright AP Photo/Martin Meissner

Novi kralj Danske Frederik X iznenadio je javnost jednim od prvih poteza nakon stupanja na presto 14. januara posle abdikacije njegove majke Margarete.

Frederik je objavio svoju prvu knjigu, o čemu je danska kraljevska porodica obavestila javnost na svom zvaničnom profilu na Instagramu.

U objavi je naveden i citat u kom se navodi da je on posvećen Kraljevini Danskoj i vezan za nju".

Knjiga nosi naziv "Kongeord", što se doslovno prevodi kao "Kraljeva riječ" i može biti i aluzija na kraljev prethodni poziv svojim sugrađanima da budu "ujedinjeni i predani Kraljevini Danskoj".

Glavni urednik izdavača knjige "Politikens Forlag" naglasio je da kralj Frederik X u knjizi razvija ideje koje stoje iza njegovog mota.

U objavi na Fejsbuku izdavači su istakli da knjiga istražuje dansku istoriju i život kralja, počevši od mladosti, pa sve do zrele dobi, kad je postao porodični čovek i monarh. Pisci su zabeležili kraljeve misli, a knjiga pruža uvid u razne faze njegovog života, uključujući njegov početak kao naslednika prijestola, kao i njegovu transformaciju u odgovornog monarha.

Neočekivani korak kralja Frederika X usledio je nedugo pošto je njegova majka, kraljica Margareta II, iznenada najavila svoju abdikaciju posle 52 godine vladavine, potpisujući zvaničnu izjavu o tome u nedelju.

Kraljevska porodica tako ulazi u novo razdoblje pod vođstvom mladog kralja, čiji je izražen cilj da bude autentičan i odražava svoju posvećenost Kraljevini Danskoj.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike