Poslanica krala po radnjama, pa dala ostavku! (VIDEO)

17.01.2024

11:32

0

Autor: J. S. J.

Gahraman je u svojoj izjavi u utorak rekla da razume da nije dobro, nakon medicinske procene i razgovora sa stručnjakom za mentalno zdravlje.

Poslanica krala po radnjama, pa dala ostavku! (VIDEO)
Copyright Mark Mitchell/New Zealand Herald via AP

Golriz Gahraman, poslanica Zelene stranke Novog Zelanda i portparolka za pravosuđe optužena je da je krala odeću u dvema radnjama. Odmah je podnela ostavku, rekavši da preuzima "punu odgovornost" za svoje postupke.

U svojim prvim javnim komentarima od kada su se optužbe pojavile, Gahraman je rekla: "Jasno mi je da na moje mentalno zdravlje jako utiču stresovi koji se odnose na moj posao. To me je navelo da se ponašam na načine koji su potpuno van karaktera. Ne pokušavam da opravdam svoje postupke, ali želim da ih objasnim. Ljudi s pravom treba da očekuju najviše standarde ponašanja od svojih izabranih predstavnika. Pala sam. Žao mi je."

Kako je izjavila sada će se fokusirati na svoj oporavak i "pronaći druge načine da radi na pozitivnim promenama u svetu".

 

 

Optužbe je prvi put objavio 10. januara "Newstalk ZB Plus", koji je objavio da je Gahramanova optužena za krađu tokom praznične sezone iz butika Scotties, prodavnice specijalizovane za luksuzne brendove u predgrađu Oklanda. Policija je potvrdila da istražuje navod, ali nije mogla da potvrdi identitet.

Gahraman je u svojoj izjavi u utorak rekla da razume da nije dobro, nakon medicinske procene i razgovora sa stručnjakom za mentalno zdravlje.

"Moje nedavno ponašanje je u skladu sa nedavnim događajima koji su doveli do ekstremnog odgovora na stres i koji se odnose na ranije neprepoznatu traumu“, rekla je ona. "Imajući to na umu, ne želim da se krijem iza svojih problema sa mentalnim zdravljem i preuzimam punu odgovornost za svoje postupke zbog kojih duboko žalim."

Gahraman je zahvalila butiku Scotties „na ljubaznosti i empatiji. Dodala je da je ponosna na ono što je postigla u parlamentu, uključujući njen rad na zagovaranju ljudskih prava i spoljnih poslova, kao i na kampanje oko izbornih zakona koji regulišu donacije i glasanje u inostranstvu.

Šta kažu u stranci

Marama Dejvidson i Džejms Šo iz Stranke zelenih rekli su da je Golriz bila vodeći glas u parlamentu za ljudska prava, nezavisnu spoljnu politiku i izbornu reformu.

"Gospođa Gahraman je neumorno radila u ime svojih zajednica. Ništa ne umanjuje taj rad i znamo da će ona nastaviti da podržava te zajednice u budućnosti.”

Šo je primetila da je od trenutka kada je Gahraman ušla u parlament bila izložena zlostavljanju od strane javnosti, uključujući pretnje seksualnim i fizičkim nasiljem i pretnje smrću, više nego što bi mnogi drugi poslanici doživeli.

Godine 2019. njoj je dodeljena bezbednosna pratnja nakon niza pretnji smrću.

"Ako živite sa takvim nivoom pretnje, u situaciji koja je već prilično stresna, onda će biti posledica",  rekao je Šo.

Inače, 2017. godine Gahraman je ušla u istoriju postavši prva izbeglica koja je izabrana u parlament na Novom Zelandu, nakon što je zatražila azil od Irana nakon iransko-iračkog rata..

Godine 2020. otkrila je da ima multiplu sklerozu, jer joj je to stanje dijagnostikovano dok je bila poslanik.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike