Fukušima: Uskoro počinje nova faza ispuštanja radioaktivne vode u okean

16.01.2024

10:49

0

U vode Pacifika će biti ispušteno oko 7.800 kubnih metara prečišćene vode

Fukušima: Uskoro počinje nova faza ispuštanja radioaktivne vode u okean
Japanski radnici uklanjaju radioaktivne materije iz vode u Fukušimi - Copyright AP Photo/Hiro Komae, File

Japanska elektroenergetska kompanija "Tepco" krajem februara planira da otpočne četvrtu fazu ispuštanja tretirane radioaktivne vode iz nuklearne elektrane Fukušima u okean, izjavio je zvaničnik te kompanije i potvrdio da se nastavlja proces koji je kritikovala Kina.

Ispuštanje vode počelo je prošlog avgusta kao ključni korak u razgradnji nuklearnog postrojenja koje je 2011. godine pogođeno zemljotresom i cunamijem koji su izazvali najgoru nuklearnu katastrofu još od havarije u Černobilju.

Kina i Rusija su zabranile uvoz morskih plodova iz Japana zbog zabrinutosti za bezbednost hrane iako je zvanični Tokio saopštio da je takva zabrinutost "naučno neutemeljena".

U četvrtoj fazi, u vode Pacifika će biti ispušteno oko 7.800 kubnih metara prečišćene vode, slično kao i u  prethodne tri faze, izjavio je Juniči Macumoto, zvaničnik "Tepca" koji nadgleda operaciju.

U međuvremenu, Akira Ono, zvaničnik "Tepca" zadužen za razgradnju Fukušime, rekao je da najveća nuklearna elektrana na svetu Kašivazaki-Kariva, nije pretrpela "nikakvu specifičnu štetu" tokom zemljotresa  koji je 1. januara pogodio prefekturu Nigata u kojoj se nalazi ova nuklearka.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike