Ko je Gabrijel Atal: Najmlađi premijer Francuske i prvi homoseksualac na toj poziciji

09.01.2024

12:51

0

Autor: N.P.

Atal važi za Makronovog bliskog saveznika

Ko je Gabrijel Atal: Najmlađi premijer Francuske i prvi homoseksualac na toj poziciji
Emanuel Makron i Gabrijel Atal - Copyright Ludovic Marin, Pool via AP

Francuski predsednik Emanuel Makron je odabrao dosadašnjeg ministra obrazovanja, Gabrijela Atala, za novog premijera nakon što je Elizabet Born podnela ostavku.

Atal (34) je tako postao najmlađi premijer u modernoj istoriji Francuske, a i prvi koji se otvoreno deklariše kao homoseksualac.

Smatra se da je Makron želeo da udahne novi život u svoj drugi mandat uoči Evropskih parlamentarnih izbora.

Ludovic Marin, Pool via AP
Gabrijel Atal

Ovaj potez možda neće dovesti do većih političkih promena, ali signalizira da bi Makron mogao da pokuša da se udalji od prošlogodišnjih nepopularnih penzionih i imigracionih reformi.

Atal važi za njegovog bliskog saveznika koji je tokom pandemije privukao pažnju tamošnje javnosti. Opisuju ga kao razumnog i opuštenog, kako u medijskim gostovanjima tako i u parlamentu.

- Atal je poput Makrona 2017. godine - rekao je poslanik Patrik Vinjal misleći na činjenicu da je Makron, stupivši na predsedničku funkciju, postao najmlađi lider u modernoj istoriji zemlje.

Atal je odrastao u Klamaru, u Pariskom regionu, sa tri sestre. Otac im se bavio advokaturom i filmskom produkcijom, a majka je radila u filmskoj produkcijskoj kući.

Profimedia
 

Pohađao je privatnu školu, a političkim aktivnostima je počeo da se bavi 2006. tokom protesta omladine. Studirao je pravo, a zvanje mastera je stekao na Fakultetu političkih nauka u Parizu.

Narodni poslanik je postao 2017, a u julu 2023. je imenovan za ministra obrazovanja Francuske. Tada je najavio da će zabraniti nošenje hidžaba u francuskim školama.

Atal živi sa Stefanom Sežurneom, članom Evropskog parlamenta, takođe iz partije La République En Marche (Preporod), koju je osnovao Makron.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike