Tek će da se puca: Sud u Kaliforniji odobrio nošenje oružja na otvorenom

07.01.2024

12:21

0

Apelacione sudije 9. okruga poništile su prethodnu odluku drugog sudskog veća istog okruga, kojom je privremeno suspendovana ranija zabrana

Tek će da se puca: Sud u Kaliforniji odobrio nošenje oružja na otvorenom
Copyright Profimedia

Savezni apelacioni sud potvrdio je odluku sudije kojom se zaustavlja primena novog zakona u Kaliforniji koji zabranjuje nošenje oružja na većini javnih mesta, uz obrazloženje da je takav zakon neustavan. Č. D. Majkl, advokat grupa za prava na oružje, istakao je da je "smicalica političara da zaobiđu Drugi amandman" privremeno zaustavljena ovom odlukom.

Apelacione sudije 9. okruga poništile su prethodnu odluku drugog sudskog veća istog okruga, kojom je privremeno suspendovana zabrana sudije koji je zaključio da kalifornijski zakon krši ustavno pravo građana na posedovanje i nošenje oružja, kako je definisano Drugim amandmanom.

Prošlonedeljna privremena obustava odluke apelacionog suda omogućila je da zakon stupi na snagu 1. januara, ali grupe koje zagovaraju prava na oružje žalile su se, što je rezultiralo ponovnim razmatranjem pitanja. U subotu je drugo veće apelacionog suda poništilo odluku prvog veća, vraćajući privremenu zabranu na snagu.

Žalba Kalifornije, savezne države pod demokratskom vlašću, biće razmotrena kasnije ove godine. Državni tužilac Kalifornije tvrdi da će blokiranje zakona dovesti do povećanog rizika od oružanog nasilja među desetinama miliona stanovnika.

Odluka apelacionog suda usledila je nakon značajne presude Vrhovnog suda SAD koja je proširila prava na oružje u celoj zemlji, ukinuvši strogi režim dozvola za nošenje oružja u Njujorku. Vrhovni sud je prvi put proglasio da Drugi amandman štiti pravo pojedinca da nosi oružje u javnosti radi samoobrane.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike