Papa Franja upozorava na ideološke podele u Katoličkoj crkvi: "Ne delite se u grupe na osnovu sopstvenih ideja"

06.01.2024

14:05

0

Prošlog meseca papa je dao dozvolu sveštenicima da blagosiljaju parove koji nisu venčani u crkvi, uključujući istopolne veze

Papa Franja upozorava na ideološke podele u Katoličkoj crkvi: "Ne delite se u grupe na osnovu sopstvenih ideja"
Papa Franja - Copyright Profimedia

Papa Franja poručio vernicima da se ne dele u grupe "na osnovu sopstvenih ideja", usled otpora prokozervativnih katoličkih frakcija pojedinim politikama Vatikana.

Papa je, takođe, u svojoj propovedi u bazilici Svetog Petra tokom mise na Bogojavljenje, poslednjeg velikog praznika Božića, upozorio da fokus ne treba da bude na "religioznoj teoriji", već, kako kaže, Boga treba tražiti na licima siromašnih, prenosi AP.

- Pronalazimo Boga koji silazi da nas poseti, ne tako što ćemo uživati u nekoj elegantnoj religioznoj teoriji, već tako što krećemo na putovanje, tražeći znake njegovog prisustva u svakodnevnom životu, posebno na licima siromašnih - rekao je papa Franja.

Prošlog meseca papa je dao dozvolu sveštenicima da blagosiljaju parove koji nisu venčani u crkvi, uključujući istopolne veze, sve dok se blagoslov sprovodi u okviru pastoralnog, a ne liturgijskog ili nekog drugog verskog obreda.

Međutim, pojedini biskupi odmah su odbili da daju takve blagoslove, što je podstaklo Vatikan da ranije ove nedelje izda saopštenje u kojem se naglašava da blagoslovi ne predstavljaju jeres, kao i da nema doktrinarnih osnova na temelju kojih bi se takva praksa odbacila.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike