Rumunija kupuje 200 raketa za sistem Patriot

05.01.2024

00:50

0

Ugovor vredan 5,5 milijardi dolara dodeljen je "COMLOG-u", zajedničkom poduhvatu američke kompanije "Rajtion" i nemačkoj kompaniji "MBDA"

Rumunija kupuje 200 raketa za sistem Patriot
Copyright Profimedia

Rumunsko Ministarstvo odbrane nabaviće 200 projektila za sisteme "patriot", vrednosti preko milijardu evra, putem nabavke koja je deo savezničkog ugovora. U okviru konsolidovane multinacionalne nabavke, koja koristi principe Evropske inicijative Skaj Šilda, Rumunija će nabaviti 200 raketa "PAC-2 GEM-T".

Rumunsko Ministarstvo nacionalne odbrane zatražilo je i dobilo odobrenje parlamenta za učešće u zajedničkom programu nabavki, a procenjena ukupna vrednost za paket od 200 projektila namenjenih za dopunu borbenih zaliha rumunske vojske iznosi 1,09 milijardi evra, bez PDV-a, uključujući rezervne delove, prateće usluge i drugo, prenosi Ađerpres.

"Ova kupovina dokazuje da Alijansa ima adekvatna i prilagođena rešenja za bezbednosnu situaciju sa kojom se suočavamo u istočnoj Evropi, od početka agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine.

Ovaj projekat smatram uspešnim modelom saradnje saveznika i primerom razvoja proizvodnih kapaciteta za odbranu koji zaslužuje da se preslika na evropski nivo", rekao je rumunski ministar odbrane Angel Tilvar, kako je navedeno u saopštenju ministarstva odbrane te zemlje.

On je dodao da će resorno ministarstvo nastaviti da preduzima dalje korake za nabavku vojne opreme i municije najnovije generacije, kao bi ispunilo ciljeve rumunske odbrambene politike.

Agencija NATO za nabavku i podršku podržaće koaliciju saveznika, uključujući Nemačku, Holandiju, Rumuniju i Španiju da nabave 1.000 projektila za sistem "patriot" kako bi pojačale protivvazdušnu odbranu.

Ugovor vredan 5,5 milijardi dolara dodeljen je "COMLOG-u", zajedničkom poduhvatu američke kompanije "Rajtion" i nemačkoj kompaniji "MBDA".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike