Orban odlučio: Uvode se stroga ograničenja za dečije gej knjige

07.08.2021

20:32 >> 20:44

0

Mađarski premijer Viktor Orban izvršnom uredbom izdatom u petak ograničio je prodaju knjiga za decu o istopolnim vezama

Orban odlučio: Uvode se stroga ograničenja za dečije gej knjige
Copyright Viktor Orban, Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys, Pool

Mađarski premijer Viktor Orban izvršnom uredbom izdatom u petak ograničio je prodaju knjiga za decu o istopolnim vezama. Uredba objavljena u Službenom glasniku reguliše kontroverzni zakon koji zabranjuje oglašavanje koje prikazuje pripadnike LGBT zajednice. Mađarski parlament, u kojem dominira Orbanova stranka Fides, usvojio je zakon u junu.

Opozicija i aktivisti za ljudska prava kritikuju zakon kao otvorenu cenzuru, a Evropska komisija ga smatra diskriminatorskim, zbog čega je preduzela pravne mere protiv Mađarske.

U novom propisu se navodi da se knjige za decu koje „prikazuju odstupanja od rodnog identiteta proizašlog iz rođenja ili promene pola ili seksualnosti, kojja je sama sebi svrha, kao i one koje prikazuju ili popularišu homoseksualnost“ ne smeju da budu izložene u knjižarama, niti vidljive u prodavnicama.

Takve knjige, koje Orbanova vlada smatra uvredljivim, ne mogu da se prodaju u krugu od 200 metara od škola i crkava. Moraju imati omote koji potpuno pokrivaju njihove korice.

Odluka stupa na snagu za 30 dana.

Zakon, koji ograničava širenje informacija o homoseksualnosti i transrodnim pitanjima, zabranjuje, između ostalog, knjige i druge sadržaje koji prikazuju istospolne veze kao deo svakodnevnog života među mlađima od 18 godina.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike