Turska tvrdi da Mosad regrutuje doušnike putem sumnjivih oglasa za posao!

02.01.2024

18:22

0

Kako podseća Dejli sabah, Mosadova taktika izašla je na videlo nakon što je Turska ranije danas uhapsila 34 osumnjičena špijuna

Turska tvrdi da Mosad regrutuje doušnike putem sumnjivih oglasa za posao!
Redžep Tajip Erdogan - Copyright AP Photo/Pavel Golovkin

Turska nacionalna obaveštajna organizacija (MIT) saopštila je danas da izraelska obaveštajna agencija Mosad regrutuje doušnike preko sumnjivih oglasa za posao na društvenim mrežama kako bi uspostavio prvi kontakt.

Od onih koji se odazovu tada se traži da izvrše specifične, kratkoročne zadatke kao što su „prikupljanje informacija, istraživanje, slikanje/snimanje ciljeva, nadzor, postavljanje GPS uređaja na ciljana vozila, napad, pljačka, paljevina, zastrašivanje i ucena“, navodi MIT.

Mosad takođe širi dezinformacije tako što pokreće veb stranice i portale, a kontakti Izraela se održavaju preko Telegrama i Vocapa. Operativci su striktno koristili pisanu komunikaciju da bi kontaktirali regrute dok su isplate vršene preko kurira ili posrednika. Izraelski obaveštajci su se takođe okrenuli kriptovalutama i elektronskim transferima kako bi izbegli praćenje novčanih transfera, stoji u saopštenju.

Izraelske obaveštajne službe takođe su uključene u hakerske aktivnosti koje se kreću od prikupljanja IP brojeva njihovih meta do hakovanja bezbednosnih kamera u oblastima gde se mete prate. Kada izraelski agenti pronađu posebno vešte regrute, oni prolaze poligrafsko testiranje, a plaćena su im putovanja, restorani i luksuzni hoteli. Prema MIT-u, agenti Mosada lično plaćaju gotovinom vrhunske regrute, a novac nose u torbama sa tajnim pregradama da bi prošli kroz rendgenski pregled na aerodromu.

Kada doušnici upoznaju svoje rukovodioce, dobijaju sisteme komunikacije i obučavaju se za poverljive komunikacije. Mosad ih je takođe obučavao u inostranstvu o „nadzoru, fotodokumentaciji, izveštavanju i operativnoj bezbednosti“, tvrdi turska obaveštajna organizacija. Oni takođe pomažu u trgovini ljudima i krijumčarenju iz Irana i Iraka u Tursku, lociraju sigurne kuće i unajmljuju vozila hitne pomoći za upotrebu u operacijama, saopštio je MIT.

Kako podseća Dejli sabah, Mosadova taktika izašla je na videlo nakon što je Turska ranije danas uhapsila 34 osumnjičena špijuna koje je angažovao Mosad u cilju praćenja Palestinaca i pokušaja da ih napadnu ili kidnapuju. Nacionalna obaveštajna organizacija (MIT), Glavno tužilaštvo u Istanbulu i obaveštajni odsek turske nacionalne policije sproveli su zajedničku operaciju u Istanbulu i još sedam provincija. Većina zatočenih bili su strani državljani.

Privedeni su bili među 46 osumnjičenih koje su identifikovale turske vlasti, a neki su napustili Tursku mnogo pre operacije. Izvori kažu da su neki među njima bili kratkoročni „radnici“ Mosada, zaposleni za „taktički rad“ i korišćeni za „akcije usmerene na Palestince u Turskoj i njihove porodice“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike