Talibani osvojili važan grad: Vlada potpuni haos, na korak su od povratka na vlast u Avganistanu

08.08.2021

08:57 >> 09:07

0

Talibani su došli do centralnog trga u Kunduzu

Talibani osvojili važan grad: Vlada potpuni haos, na korak su od povratka na vlast u Avganistanu
Copyright Twitter/Printscreen

Siloviti sukobi počeli su rano u nedelju između avganistanske vojske i talibana u centru Kunduza, glavnog grada pokrajine, rekli su lokalni čelnici i stanovnici.

– Veliki sukobi, ulicu po ulicu, odvijaju se u raznim delovima grada. Bezbednosne snage povukle su se prema aerodromu – rekao je član pokrajinskog veća Amrudin Vali.

Pročitajte još

– Talibani su došli do centralnog trga u Kunduzu, bombardovani su iz vazduha. U gradu je potpuni haos – rekao je lokalni meštanin Abdul Aziz.

Talibani su u petak i subotu osvojili glavne gradove dve udaljene pokrajine, Zarandž na jugozapadu zemlje i Šebergan na severu.

Pošto su osvojili Kunduz, bila je to pobeda bez presedana i korak prema povratku na vlast.

Kunduz je veliki komercijalni čvor između Kabula, smeštenog 300 kilometara južnije, i Tadžikistana, 50 km severnije.

Sukobi između snaga avganistanske vlade i talibana jačaju u celoj zemlji uporedno s povlačenjem međunarodnih snaga predvođenih Amerikancima nakon 20 godina rata.

Talibani su u poslednja tri meseca zauzeli ogromna ruralna područja, iz nekih područja izbegli su civili čime se stvara nova izbeglička kriza.

Pročitajte još

Sada ti pobunjenici protiv međunarodno priznate vlade svoju ofanzivu usmeravaju na velike gradove i dosad su opkolili nekoliko glavnih gradova pokrajine, među njima Kandahar i Herat, drugi i treći po veličini grad u državi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike