Poljskoj prete nemiri: Tusk pokušava da otme televiziju da bi širio briselsku propagandu, partija Pravo i pravda najavljuje velike proteste

28.12.2023

15:14

0

Preko noći su imenovani i novi upravni odbori odani novim vlastima, a zaposleni su u konstantnom strahu

Poljskoj prete nemiri: Tusk pokušava da otme televiziju da bi širio briselsku propagandu, partija Pravo i pravda najavljuje velike proteste
Copyright AP Photo/Czarek Sokolowski)

Poljskoj prete ozbiljni nemiri jer pripadnici nekadašnje vladajuće partije već danima negoduju zbog izazivanja opšteg haosa u medijima.

Podsetimo, posle izbora u oktobru ove godine došlo je do promene vlasti u ovoj zemlji.

Prozapadne stranke su koalicijom formirale vladu, a za premijera je odabran Donald Tusk, vođa centrističke partije Građanska platforma koji je odlučio da izvrši reformu u tamošnjim medijima.

Naime, tvrdeći da su mediji postali "propagandne kuće" tokom osam godina prethodne vlasti, partije Pravo i pravda (PiS), odlučio je da izvrši reformu državnih medijskih institucija - time što će ih ugasiti, jer na legalan način to ne može da učini.

AP Photo/Petr David Josek
 

Situacija je sledeća - svi poljski javni servisi su na kratko izgubili licencu. Neki su dobili ponovo pravo emitovanja, ali to nije zaustavilo promene koje su započete u javnim medijima Poljske.

Preko noći su imenovani i novi upravni odbori odani novim vlastima, a zaposleni su u konstantnom strahu.

Jedna televizija, dva direktora

Poljski nacionalni savet za medije odabrao je novog direktora televizije. I ništa tu ne bi bilo čudno da nova administracija nije već imenovala drugu osobu za ovu poziciju.

Tako su ljudi koje je doveo Tusk poništili odluku starih članova odbora i napravili potpunu pometnju.

U sedištima državnih medija poslanici PiS-a su organizovali proteste, a predsednik Anžej Duda, saveznik PiS-a, osudio je reforme kao "anarhiju".  Oni tvrde da je nova vlada zaobišla redovnu parlamentarnu proceduru i na nelegalan način pokušala da otme medije od poljskog naroda.

AP Photo/Czarek Sokolowski)
 

Poljski nacionalni savet za medije je formiran 2016. godine, kada je PiS bio na vlasti, a telo je dobilo odgovornost za imenovanje rukovodstva državnih medija.

Tuska ne zanima zakon

Nove vlasti su sebi zadale cilj - po svaku cenu osvojiti medije odakle bi mogli da šire propagandu. S obzirom da tako nešto nije moguće legalno uraditi, Tusk i njegovi sledbenici se svim silama trude da medije uvede u bankrot i onda nametne novu upravu. To je, naravno, izazvalo bes PiS-a ali i dobrog dela poljske javnosti, pa se mogu očekivati veliki protesti prvenstveno u Varšavi, ali i širom Poljske.

Ovim postupkom novi premijer pokazao je ogroman nivo bahatosti i demonstracije moći koja ide iz činjenice da je probriselski čovek iza koga očigledno stoji administracija EU, a na to dovoljno ukazuje i činjenica da je upravo Donald Tusk bio predsednik Evropskog parlamenta.

AP Photo/Czarek Sokolowski)
 

Očigledno je da je on samo još jedna marioneta EU i Brisela kome nije cilj da kao premijer radi za svoj narod, već za interese administracije čiji je i sam bio deo, a koju niko nije birao na izborima.

Propaganda protiv suverenista

Posebno je zanimljivo izveštavanje drugih mejnstrim medija u svetu o dešavanjima u Poljskoj. Na primer, Bi-Bi-Si (BBC) sasvim pristrasno ističe da javni servis Poljske nije nezakonito napadnut, već su u pitanju "neophodne reforme zbog pristrasnosti jednoj političkoj partiji". 

To je najbolji primer kako se mejnstrim globalistički mediji, kao i političari, drže činjenica i da im je u stvari glavni cilj širenje propagande protiv suverenističkih snaga u Evropi i svetu.

Bonus video:

 

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike