Najseverniji i najsuroviji zatvor iz koga je nemoguće pobeći: Kakvi uslovi čekaju Navaljnog u "Polarnom vuku"? (FOTO)

27.12.2023

15:12

0

Ova zatvorenička kolonija udaljena je više od 2.000 kilometara od ruske prestonice

Najseverniji i najsuroviji zatvor iz koga je nemoguće pobeći: Kakvi uslovi čekaju Navaljnog u "Polarnom vuku"? (FOTO)
Copyright Profimedia AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni prebačen je u zatvoreničku koloniju koja se nalazi u gradu Harp, tačnije u sibirskom autonomnom okrugu Jamal-Nenec, a koja je poznata i kao "Polarni vuk". 

Navaljni će tamo služiti ostatak svoje 19-godišnje zatvorske kazne zbog optužbi za osnivanje i finansiranje ekstremističke organizacije i njenih aktivnosti.

"Polarni vuk" predstavlja ozloglašenu zatvorsku ustanovu zbog izuzetno teških uslova u njoj. Ova zatvorenička kolonija udaljena je više od 2.000 kilometara od ruske prestonice i  smeštena 60 kilometara severno od Arktičkog kruga.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Aleksej Navaljni

Teško pristupačni region u kome je smešten "Polarni vuk" poznat je po svom permafrost (stalno zamrznutom) tlu, a reč je o jednoj od najsevernijih i najudaljenijih kaznenih institucija.  

Ruski list "Novaja gazeta" je još 2006. godine pisao da je ona oduvek funkcionisala kao kolonija za posebno opasne povratnike, one koji služe doživotnu robiju, kao i osuđenike kojima je smrtna kažna zamenjena zatvorom. 

Nemoguće pobeći iz "Polarnog vuka"

Profimedia
 

Iz ove zatvorske ustanove gotovo je nemoguće pobeći, jer su na jednoj strani stotine kilometara tundre, a na drugoj planina Polarni Ural. 

Osim toga, u ovom delu Rusije telekomunikacije ne funkcionišu najsjajnije, zbog čega je skoro pa i nemoguće ostvariti bilo kakav vid komunikacije.

Ograničen broj poseta i količina novca

AP photo
 

Upravo zbog lošeg terena i nepristupačnosti, postoje i poteškoće sa dostavom hrane, te su zatvorenici prinuđeni da je kupuju sa zatvorskog kioska po čak 20 odsto višim cenama. 

Takođe, ovakve ustanove se od kolonija opšteg i maksimalnog obezbeđenja razlikuju po broju poseta rođaka, broju paketa koje osuđenik može da dobije i količini novca koju zatvorenik može da potroši u zatvorskom kiosku.

AP photo
 

Ne postoje zvanične informacije ni o kakvom okrutnom postupanju prema zatvorenicima i u zadnjih 10 godina nije podneta nijedna žalba.

O Navaljnom se ništa nije znalo tri nedelje

O Navaljnom se ništa nije znalo gotovo tri nedelje, tačnije otkada je Vladimir Putin početkom decembra najavio da namerava da se kandiduje za peti predsednički mandat

Njegovi advokati su tek 25. decembra rekli da su ga pronašli u zatvoreničkoj koloniji, u gradu Harp. 

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

Aleksej Navaljni nalazi se iza rešetaka još od januara 2021. godine, kada se vratio u Moskvu nakon što se u Nemačkoj lečio od trovanja nervnim agensima

On je tada tvrdio da je za napad na njega odgovoran Putin, ali je Kremlj demantovao da je organizovao trovanje političara.

Takođe, to je demantovao i sam Putin, koji je naveo da je on lično intervenisao kako bi se Navaljni prebacio na lečenje u Nemačku.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike