Bili su u zamci: Studenti koji su se krili na krovu od ubice opisali šta se sve događalo (VIDEO)

24.12.2023

12:41

0

Autor: N.P.

Jedan od svedoka snimio je grupu od desetak studenata koji su se skupili na ivici fasade, nekoliko spratova iznad zemlje

Bili su u zamci: Studenti koji su se krili na krovu od ubice opisali šta se sve događalo (VIDEO)
Studenti u Pragu su pobegli na krov bežeći od ubice Davida Kozaka - Copyright Profimedia

Fotografija studenata kako čuče na samoj ivici zgrade, krijući se od pomahnitalog ubice, možda je i najbolje pokazala šta se sve događalo na Karlovom univerzitetu u četvrtak poslepodne kada je u masovnoj pucnjavi ubijeno 14 ljudi.

Deo studenata i profesora Filozofskog fakulteta skrivao se na krovu dok je ubica David Kozak pucao nasumično po žrtvama.

Jedan od svedoka snimio je grupu od desetak studenata koji su se skupili na ivici fasade, nekoliko spratova iznad zemlje.

Printscreen/Facebook
Ubica David Kozak je pucao i sa krova Filozofskog fakulteta u Pragu

Češki Blesk je objavio priču o ljudima koji "nisu imali gde da pobegnu".

Četvrti sprat postao je slepa ulica. Tamo je Kozak napravio najveći užas. Blesk piše da prva tri sprata zgrade imaju hodnik kvadratnog oblika i veliko centralno stepenište, ali da je četvrti sprat gotovo neprohodan, osim dva lifta koja tad nisu radila iz očiglednih razloga. Jedini put vodio je stepenicama, ali njih je koristio ubica.

Studentima i profesorima verovatno su ostale samo dve mogućnosti da spasu svoje živote. 

Trebalo je da se zabarikadiraju u učionicama ili u toaletu ili da pobegnu kroz prozor na galeriju na visinu od 20 metara od tla. 

Nažalost, nisu svi uspeli. Jedna od njih je i direktorka Instituta za muzikologiju, čije se ime prvo našlo na spisku žrtava. 

Foto: AP Photo/Denes Erdos
U masovnoj pucnjavi u Pragu je ubijeno 14 ljudi

Muzikologija se predaje u učionicama na početku hodnika na četvrtom spratu.

- Imali smo čas. Jedan student me je prekinuo rekavši mi da mu je prijateljica napisala da je zaključana u wc-u na 4. spratu - rekla je za Radiožurnal vanredna profesorka istorije Daniela Tinkova.

- Istrčali smo iz učionice, hteli smo na sprat, ali nas je zaustavila gomila studenata koji su plakali i vikali da se gore puca. Zato smo se zatvorili u jednu sobu i zabarikadirali. Nakon nekih sat i po policija nas je izvela - ispričala je ona.

Dva sprata više, napadač je sprovodio svoj zločinački plan. Provalio je i u učionicu 423 koja se nalazi na kraju hodnika na 4. spratu. Do nje su samo toaleti, dalje se ne može.

U njoj je profesorka A.M. držala predavanje iz Uvoda u lingvistiku znakovnih jezika.

- Za razliku od drugih ona je imala "sreće". Napadač ju je pogodio više puta, ali je preživela. Brojne njene kolege i studenti nisu bili te sreće - objavio je njen zet na društvenim mrežama.

Jedna od studentkinja sa fotografije je opisala šta se sve događalo.

AP Photo/Petr David Josek
 

- Začuli smo tokom časa neobične pucnje. Mislili smo da se neko zeza po hodniku, ali onda je neko počeo da puca kroz vrata. Sakrili smo se iza klupa - opisala jedevojka koja je povredila ruku.

Prema njenim rečima, napadač je kratko otišao, ali se onda vratio, ponovo počeo da puca i razbija vrata. Tako su učenici pobegli kroz prozor.

- Bili smo na četvrtom spratu i imali smo sreće što je iza naše učionice bio krov. Popeli smo se iza njega i otpuzali na usku galeriju. Ispod nas je bio balkon. Tu smo čekali dosta dugo, ali onda smo ga čuli da nam se približio, pa smo skočili na balkon. Razbili smo prozor i pobegli kroz unutrašnjost. Prijatelji su zadobili prelome i ogrebotine. Ali, neko je s te izbočine pao na zemlju - ispričala je.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike