Aleks Bati prvi put priča o svom neverovatnom bekstvu i otkriva gde je bio 6 godina: „Mama je sjajna osoba, ali nije sjajna majka“

22.12.2023

22:00

0

Autor: M. Vu.

Aleks je detaljno opisao trenutak kada je odlučio da napusti svoju porodicu u njihovom francuskom domu i kako je sam preživeo poslednjih nekoliko godina

Aleks Bati prvi put priča o svom neverovatnom bekstvu i otkriva gde je bio 6 godina: „Mama je sjajna osoba, ali nije sjajna majka“
Aleks Bati - Copyright Printscreen/Iks

U emotivnom svedočanstvu, sedamnaestogodišnji Aleks Bati je napokon prekinuo ćutanje i otkrio javnosti svoju priču, objašnjavajući šta se zapravo desilo tokom šest godina otkako je nestao, ali je otkrio i da prilikom odlaska je ostavio srceparajuću poruku za svoju porodicu.

Bati je prvo rekao da je sve to uradio zbog majke.

„Ona je sjajna osoba i ja je volim, ali ona jednostavno nije sjajna mama.

Aleks je detaljno opisao trenutak kada je odlučio da napusti svoju porodicu u njihovom francuskom domu i kako je sam preživeo poslednjih nekoliko godina.

"Bio je sasvim običan dan i u jednom trenutku sam odlučio - sada je vreme da odem", rekao je Bati, koji je u trenutku davanja intervjua sedeo pored svoje bake u Velikoj Britaniji, prenosi "NYpost".

Bati, koji je imao 11 godina kada je nestao, otkrio je da se posvađao sa svojom majkom Melani i da je pobegao iz njihovog smeštaja u francuskim Pirinejima, u koji su se uselili dan ranije u septembru 2017. godine.

 

 

"Moja majka i ja smo se samo posvađali bez ikakvog razloga", rekao je Bati za novine. "Moja mama može da se posvađa oko bilo čega, tako da nije potrebno mnogo. Ona ima svoj stav i ne odustaje od njega."

Bati je rekao da je svađa prelila čašu, jer se umorio od hipi načina života koji mu je majka neprestano nametala.

Odmah posle verbalnog sukoba isplanirao je bekstvo. Spakovao je malu torbu sa odećom i napisao je poruku svojoj majci 11. decembra 2017. godine.

„Mama, želim da znaš da te mnogo volim“, pisalo je u poruci koju je dobio "Sun". „Veoma sam zahvalan za život koji ste mi pružili u proteklih nekoliko godina. Ne brinite za mene, siguran sam da me nećete pronaći. Ne brini ni za mene, znaš da mogu da se brinem o sebi. Volim te mnogo, nemoj se previše ljutiti na mene. Volim te”

Majka, deda i unuk su poslednji put viđeni zajedno u luci Malage 8. oktobra — ali se zajedno nikada nisu vratili u Veliku Britaniju, preneo je "BBC".

Betijeva odluka da ode usledila je nakon što je osetio da mu način života njegove majke neće dozvoliti dobru budućnost. Rekao je da je imala radikalne stavove protvi države i vakcinacije, i da je ubeđena da su većina ljudi „robovi“.

Dečak kaže da mnogo voli svog dedu Djevida (67), koji je popunio rupu koju je ostavio njegov otac.

„Volim svog dedu. Nikada nisam poznavao svog oca, tako da su me i moj deda i očuh vaspitali. Deda Bati je sjajan“, rekao je medije.

GREATER MANCHESTER POLICE
 

Dok je bio u bekstvu, tinejdžer se plašio da bi njegova majka i deda mogli da upadnu u zakonske probleme, pa je smislio još jedan plan.

„Lagao sam da bih pokušao da zaštitim svoju mamu i dedu, ali shvatam da će ih u svakom slučaju verovatno uhvatiti“, rekao je Bati. "Pretvarao sam se da sam bio dugom putovanju iz tog razloga."

Živeo je pod imenom Zak Edvards i tvrdio je da je „veoma kompetentan šetač“ koji zna uputstva, dok je deo njegove zavere bio da kaže da se izgubio pronalazeći francusku komunu Kilan.

Imao samo jednu prijateljicu

Tokom šest godina odsustva stekao je samo jednog prijatelja svojih godina —  devojku iz Španije koju je upoznao u kafiću. Aleks nikada nije išao u školu ni jedan dan. Umesto toga, učio je jezike i učio matematiku i računarstvo kad god bi naišao na udžbenik.

Navijač Mančester junajteda prvi put je sumnjao u nomadski život koji je njegova mama želela.

Njegova osećanja su postala jača pre otprilike godinu dana kada je razmišljao o svojim snovima da postane inženjer računarskog softvera.

Susret sa bakom

Aleks se ukrcao na let iz Amserdama za Mančester. Policija ga je potom odvezla kod bake. Aleks je dodao: „Kada sam se vratio u Mančester, padala je kiša kao i obično.

„Vratili su me u kuću moje bake i ušao sam na vrata, a ona je bila u dnevnoj sobi. Počeo sam da se tresem i samo sam je snažno zagrlio.Kuća je sada drugačija, ali se i dalje oseća isto. Najveća razlika je kada sam otišao bio sam dečak, a sada sam prevelik za krevet. Sjajan je osećaj vratiti se. Dobio sam veliku pomoć od socijalnih službi i policije i želim da idem na fakultet.

Batija je otkrio vozač dostave u Južnoj Francuskoj kako hoda preko mosta usred noći po pljusku 13. decembra.

Vozač, Fabijan Asedini, dozvolio je Batiju da koristi svoj Fejsbuk nalog za slanje poruka svojoj baki Suzan, koja je njegov zakonski staratelj.

Profimedia
 

Naime, njegova baka je 2018. godine optužila ćerku i supruga da su kidnapovali dečaka jer nisu želeli da se školuje i vodiili su se neobičnim životnim uverenjima. Međutim, kako prenosi "BBC" dečak je šest godina živeo u Evorpi sam, preživljavajući sam. Nestanak, tačnije bekstvo, opisao je kao "odmor", ali kako su godine prolazile bilo mu je sve teže, sve dok nije pronađen slučajno u Francuskoj.

Dečak nakon što je pronađen u Francuskoj bio smešten u hraniteljsku porodicu, a onda je odveden u Velikoj Britaniju.

Sada živi sa bakom i kaže da želi da se školiuje i uči francuski jezik.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike