Bura u Kini: Peking novim pravilima za onlajn igre napravio pometnju u zemlji

22.12.2023

15:15

0

Investitori su brzo reagovali, pokušavajući da procene potencijalne posledice

Bura u Kini: Peking novim pravilima za onlajn igre napravio pometnju u zemlji
Copyright Profimedia

Kineski regulatori objavili su opsežan set novih pravila koja značajno utiču na onlajn video-igre u zemlji koja je najveće gejming tržište na svetu.

Prema novim pravilima, kompanijama će biti zabranjeno da daju nagrade korisnicima koji svakodnevno igraju onlajn video-igre, troše novac prilikom prvog igranja ili više puta uzastopno ulažu sredstva u igru, prenosi CNBC.

Ova ograničenja u vezi s nagradama izazvala su zabrinutost među investitorima, što se odrazilo na tržišnu vrednost najvećih kineskih gejming kompanija. Tokom ovog razdoblja, deonice Tensent Holdings, najvće svetske gejming kompanije, pale su za 16 odsto, dok su deonice njenog najvećeg rivala, NetEase, opale za čak 25 odsto.

Investitori su brzo reagovali, pokušavajući da procene potencijalni uticaj novih pravila na buduće prihode ovih kompanija.

Analitičar agencije Morningstar Ivan Su istakao je da će ukidanje ovih podsticaja verovatno rezultirati smanjenjem broja svakodnevnih korisnika onlajn video-igara, što će direktno uticati na prihode. Osim toga, ovo bi moglo da primora gejming kompanije da temeljno preispitaju dizajn svojih igara i strategije monetizacije kako bi se prilagodile novim regulativama.

Kinesko tržište video-igara ove godine se vratilo rastu nakon dve teške godine, sa značajnim porastom prihoda gejming industrije od 13 odsto u poređenju s prethodnom godinom, dostižući cifru od 42,6 milijardi dolara.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike