Kako se poznati dizajner video-igara našao u centru atentata na premijera Abea? (FOTO/VIDEO)

10.07.2022

10:33

0

Autor: N. Pavlović

Iako su brojne lažne objave obrisane, šteta je načinjena Hideu Kodžimi

Kako se poznati dizajner video-igara našao u centru atentata na premijera Abea? (FOTO/VIDEO)
kodžima - Copyright Profimedia

Nakon što je ubijen bivši japanski premijer Šinzo Abe, medijima se proširio i određen broj netačnih informacija čiji je glavni junak bio poznati dizajner video-igara Hideo Kodžima koji je označen kao ubica.

Naime, jedna grčka TV stanica je govoreći o osumnjičenom za atentat priložila nekoliko Kodžiminih fotografija, ne znajući da to nije napadač, kasnije identifikovan kao Tecuja Jamagami.

Osim toga, na lažnu vest se upecao i francuski političar Damijen Rju koji je pratiocima na Tviteru, uz nekoliko slika Kodžime, poručio da "krajnja levica ubija". Naveo je i da se ubica zove Samjuero Hideo, pokazujući veliko neznanje i naivnost jer se radi o poznatoj podmetačini - svaki put kada se dogodi neki masakr, bilo gde na svetu, na internetu se pojavi slika američkog komičara Semjuela Hajda. Oni neupućeni lako poveruju da je to počinilac, a u ovom slučaju se fransucki političar čak "primio" na ime "Samjuero Hideo" što zvuči pomalo japanski, a zapravo je očigledna varijacija Hajdovog imena. 

Ipak, iako je ubrzo obrisao svoje objave šteta je načinjena.

Iz kompanije "Kodžima prodakšn" su naveli da "snažno osuđuju širenje lažnih vesti i glasina".

- Ne odobravamo ovakvo etiketiranje i preduzećemo i pravne akcije u određenim slučajevima - poručili su.

Kako je preneo gejmerski portal Kotaku, Kodžima svakako nije atentator, a jedini razlog zašto se našao u centru skandala jeste što zapadnjacima "svi Japanci liče".

Kodžima je stvaralac, direktor i pisac velikog broja video-igara, među kojima i serijal "Metal Gear".

Podsetimo, Abeov ubica, Jamagami, policiji je priznao da je pokušao da izradi bombu i da je "napravio više komada oružja“.

Policija je pretresla njegovu kuću u gradu Nara na zapadu zemlje, zaplenivši oružje ručne proizvodnje slično onom pronađenom na mestu ubistva Abea.

Stanislav Krasilnikov/TASS/Profimedia
Kodžima

Što se tiče motiva za napad na bivšeg premijera, Jamagami je naveo da je njegova majka dala "ogromnu donaciju" jednoj verskoj organizaciji za koju je verovao da je povezana sa Abeom i da je zbog toga bio besan verujući da je bivši premijer promovisao tu organizaciju.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike