RAT NA BLISKOM ISTOKU Najmanje 18 Palestinaca ubijeno je u izraelskim udarima; Hamas nazvao rezoluciju UN nedovoljnim korakom za pomoć Gazi

22.12.2023

07:00

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU Najmanje 18 Palestinaca ubijeno je u izraelskim udarima; Hamas nazvao rezoluciju UN nedovoljnim korakom za pomoć Gazi
Copyright AP Photo/Profimedia

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 77. dan.

IDF je saopštio da je četvrt Šedžaja u gradu Gaza u potpunoj kontroli izraelskih trupa.

Hamas tvrdi da je broj stradalih Palestinaca premašio 20.000, od čega 8.000 dece.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su raznele glavnu Hamasovu mrežu tunela skrivenu ispod Palestinskog trga u centru grada Gaze.

Rat u Gazi "najopasniji sukob ikada" za predstavnike sedme sile, saopštava Komitet za zaštitu novinara (CPJ).

                             *** UŽIVO ***

23.59 - Bajdenu ''slomljeno srce'' zbog ubistva Amerikanca u Pojasu Gaze

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da mu je ''slomljeno srce'' zbog vesti u kojoj se navodi da je Amerikanca po imenu Gad Hagaj ubila palestinska militantna grupa Hamas kada je napala Izrael 7. oktobra.

''Džil i mene je slomila vest da se sada veruje da je grupa Hamas ubila Amerikanca Gada Hagaja 7. oktobra. Nastavljamo da se molimo za dobrobit i siguran povratak njegove supruge Džudi'', saopštio je Bajden, a prenosi Rojters.

23.22 - Ambasador Izraela u UN: Fokus UN samo na pomoć Gaze, a ne i na oslobađanju talaca

Ambasador Izraela pri Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan kritikovao je Savet bezbednosti UN posle usvajanja rezolucije za Gazu zbog odgovora na napad Hamasa 7. oktobra.

„Fokus UN samo na mehanizme pomoći Gazi je nepotreban i odvojen od stvarnosti – Izrael već dozvoljava isporuku pomoći u potrebnom obimu“, rekao je Erdan.

22.44 - Najmanje 18 Palestinaca ubijeno je u izraelskim udarima na kamp Nuseirat

Palestinska državna novinska agencija Wafa javila je da je udar pogodio kuću u ulici al-Išrin na istoku centralnog kampa Gaze i da je desetine ranjenih.

 

 

Al Jazeera Arabic javila je da je udar pogodio kuću porodice Halifa, sa mnogo mrtvih iz te porodice, kao i članove porodica al-Attar, Abu Shavish i al-Batniji koji su se sklonili u kuću nakon što su raseljeni iz svojih.

21.24 - Hamas nazvao rezoluciju UN nevodoljnim korakom za pomoć Gazi

Palestinska grupa Hamas izdala je saopštenje u kojem se navodi da je usvojena rezolucija Ujedinjenih nacija nedovoljan korak i da neće dovoljno pomoći pri obezbeđivanju dovoljne količine pomoći koja je potrebna stanovnicima Pojasa Gaze.

Profimedia
 

 


„Tokom proteklih pet dana, američka administracija je radila na tome da iz teksta izbaci suštinu ove rezolucije i usvajanje ove ublažene rezolucije prkosi volji međunarodne zajednice i Generalne skupštine UN kada je u pitanju izraelska agresija na naš bespomoćni palestinski narod“, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

20.01 - Koen: Nastavljamo sa borbama do oslobađanja svih talaca

Izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen izjavio je da će Izrael nastaviti sa napadima na Pojas Gaze sve do "oslobađanja svih talaca i eliminacije Hamasa u Pojasu Gaze".

Dodao je i da će Izrael nastaviti da proverava svu humanitarnu pomoć koja stiže u Gazu "'iz bezbednosnih razloga", prenosi Al Džazira.

Profimedia
 

Govoreći o usvojenoj rezoluciji SB UN, Koen je rekao da takva odluka "naglašava potrebu da se obezbedi da UN postanu efikasnije u prenosu humanitarne pomoći i da se osigura da pomoć stigne na odredište i ne završi u rukama terorista Hamasa".

19.00 - Ambasadori pri UN pozdravili odluku o usvajanju rezolucije

Ambasadori pri UN pozdravili su odluku o usvajanju rezolucije za pomoć Gazi, koja podrazumeva hitno ubrzanje isporuke pomoći civilima u toj palestinskoj enklavi, uprkos neslaganjima oko američkog veta na ruski predlog o amandmanu kojim se pozivalo na "hitnu obustavu neprijateljstava" između Izraela i Hamasa.

Linda Tomas Grinfild, ambasadorka SAD, izjavila je da je neophodno uraditi više kako bi se pomoglo civilima u Pojasu Gaze, ali je izazila žaljenje nakon što SB UN "nije osudio brutalan napad Hamasa 7. oktobra".

Grinfild je dodala da će SAD nastaviti da sarađuju s humanitarnim organizacijama, zemljama regiona i UN kako bi se obezbedili puštanje talaca i mir između Izraela i Palestinaca.

18.27 - Libanski premijer spreman da razoruža Hezbolah ako se Izrael povuče

Liban je spreman da primeni rezoluciju UN-a koja bi pomogla da se okončaju prekogranični napadi Hezbolaha na Izrael, ako se Tel Aviv povinuje i povuče sa spornih teritorija, izjavio je  libanski premijer Nadžib Mikati.

Rešenje za trenutna prekogranična neprijateljstva je "primena međunarodnih rezolucija", uključujući Rezoluciju 1701, naveo je Mikati.

"Potpuno smo spremni da se posvetimo njihovoj primeni, pod uslovom da izraelska strana učini isto i da se povuče sa okupirane teritorije, u skladu sa međunarodnim zakonima i rezolucijama", dodao je Mikati.

18.13 - SB UN usvojio rezoluciju o Gazi

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) usvojio je rezoluciju o Gazi. Rezolucija predviđa veću humanitarnu pomoć palestinskoj enklavi, uz poziv na preduzimanje "hitnih koraka kako bi stvorili uslovi za održivi prekid neprijateljstava".

Rezolucija, koju su sastavili Ujedinjeni Arapski Emirati, u SB UN usvojena sa 13 glasova za, kao i uz dva uzdržana.

17.20 - Galant najavljuje likvidaciju Sinvara

Izraelski ministar odbrane Joav Galan uputio je novu pretnju lideru Hamasa Jahji Sinvaru, rečima da će se uskoro "suočiti sa cevima njihovog oružja“.

AP Photo/Jacquelyn Martin, Pool
 

"Jedna stvar je jasna, Sinvar sada čuje IDF iznad sebe – bombe vazduhoplovnih snaga i druge operacije. Uskoro će se sresti i sa cevima naših pušaka", istakao je Galant.

IDF veruje da se Sinvar krije pod zemljom u južnoj Gazi.

16.54 - Anketa: Dve trećine Izraelaca žele prekid vatre u Gazi

Šezdeset i sedam odsto Izraelaca je za razmenu palestinskih zarobljenika za izraelske zarobljenike Hamasa, što bi dovelo do prekida vatre u Gazi, pokazuje anketa Instituta Lazar koju je objavio izraelski dnevnik Maariv.

Približno 22 posto ispitanika reklo je da se protivi sklapanju dogovora u zamenu za prekid vatre, dok je 11 posto ispitanika reklo da nije sigurno.

16.38 - Napetost između vernika i izraelskih snaga na ulasku u džamiju „Al Aksa“

U Jerusalimu je danas došlo do napetosti, jer su izraelske snage sprečavale muslimanske vernike da uđu u džamiju „AlAksa“ i upotrebile suzavac u blizini kompleksa džamije kako bi ih rasterale.

16.27 - UN: Rat gura Gazu ka gladi

Rat Izraela i Hamasa gura Gazu ka gladi, upozorile su Ujedinjene nacije uoči očekivanog glasanja u Savetu bezbednosti u petak o rezolucijiji o povećanju pomoći palestinskoj teritoriji, ali ne i pozivu na prekid vatre.

AP Photo/Fatima Shbair
 

U nekoliko bolnica u Gazi koje i dalje funkcionišu stiglo je još ranjenih nakon obnovljenih izraelskih napada. U gradskom okrugu Gaze Džebaliji u napadu na kuću poginulo je 16 ljudi, a ranjeno više od 50, saopštilo je ministarstvo zdravlja u Gazi, prenosi AFP.

15.18 - Hezbolah: 121 operativac ubijen u razmeni vatre sa IDF

Hezbolah je saopštio da je 121 operativac te grupe ubijen otkako su započeli napadi na sever Izraela u oktobru, prenosi Tajms of Izrael.

Izrael je izvodio napade na ciljeve Hezbolaha u Libanu, a Hezbolah je preuzeo odgovornost za više napada na izraelske snage od početka rata Hamasa i Izraela.

15.09 - Hamas: Zarobljenici nisu glavni uzrok ovog rata

Husam Badran, član političke kancelarije Hamasa, kazao je za Al Džaziru da zarobljenici u Gazi nisu glavni uzrok ovog rata i ponovio da se sporazum o razmeni ne može dogoditi bez prekida vatre.

- Sporazum o razmeni se može postići, ali se ne može postići bez trajnog prekida vatre i završetka ovog ratobornog pohoda protiv našeg palestinskog naroda - rekao je Badran.

14.32 - Najmanje 784 izraelska vojnika povređena su u kopnenoj ofanzivi

AP Photo/Ohad Zwigenberg
 

Izraelska vojska kaže da je najmanje 784 njenih oficira i vojnika povređeno od početka kopnene vojne operacije unutar Gaze.

Broj poginulih vojnika od 7. oktobra sada iznosi 471, dodali su.

14.18 - Među poginulim taocima i američki državljanin

Američki dvojni državljanin, koji je bio jedan od oko 240 ljudi koje je Hamas držao među taocima na jugu Izraela, umro je u zatočeništvu u Pojasu Gaze, saopštila je u petak grupa koja predstavlja porodice talaca.

Gadi Hagai (73) je imao i izraelsko državljanstvo, saopštio je Forum talaca i nestalih porodica. Hamas i dalje ima drži njegovo telo.

13.25 - Putin razgovarao sa Abasom

Ruski predsednik Vladimir Putin održao je telefonski razgovor sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom u petak da bi razgovarao o načinima deeskalacije sukoba u Gazi, kao i o putevima za pružanje humanitarne pomoći, saopštio je Kremlj.

U saopštenju se navodi da su se dva muškarca dogovorila da će Abas posetiti Rusiju na još neutvrđen datum, prenosi Rojters.

Profimedia
 

13.05 - U toku borbe u severnim delovima Gaze

Dopisnik Al Džazire izvestio je da se vode velike borbe između izraelskih snaga i palestinskih grupa u naseljima Al Manara, Al Tufa i Al Daradž u severnom delu Gaze.

12.54 - Izraelski mediji: Brigada Golan povučena nakon velikih gubitaka

Izraelski mediji otkrivaju da je okupatorska vojska odlučila da povuče brigadu Golan iz Pojasa Gaze nakon 60 dana borbi, u kojima je pretrpela velike gubitke.

12.25 - EK odobrila paket pomoći od 118 miliona evra za Palestinsku upravu

Evropska komisija je saopštila da je usvojila paket pomoći od 118 miliona evra za podršku Palestinskoj upravi.

Komisija je saopštila da će pomoć pomoći u isplati plata i penzija državnih službenika na Zapadnoj obali, socijalnih dodataka za ugrožene porodice i plaćanju medicinskih uputa za bolnice u istočnom Jerusalimu.

11.19 - Izraelska vojska napala ciljeve Hezbolaha u Libanu

Izraelska vojska saopštila je da je napala niz ciljeva Hezbolaha u Libanu, uključujući vojne lokacije i infrastrukturu koja pripada toj oružanoj grupi.

11.04 - Izrael pojačao napade na Gazu uoči glasanja o pomoći Saveta bezbednosti

 

 

Izraelske snage su u petak signalizirale da proširuju svoju kopnenu ofanzivu novim napadom na centralnu Gazu, pošto se očekivalo da će Savet bezbednosti UN glasati o rezoluciji o povećanju humanitarne pomoći kako bi se sprečila opasnost od gladi.

9.59 - Izraelska vojska izdala uputstva civilima u Gazi

Izraelska vojska dala je instrukcije stanovnicima nekoliko područja na severu i centru Pojasa Gaze da se “odmah prebace u skloništa u Der Al Balahu”.

Takođe je rečeno da će “taktička i privremena obustava vojnih aktivnosti zbog humanitarnih potreba” stupiti na snagu od 10 sati po lokalnom vremenu i da će trajati četiri sata.

9.23 - Novo raketiranje Izraela iz Libana

Radio izraelske vojske navodi da su oko 24 rakete ispaljene iz Libana prema severu Izraela.

Nema izveštaja o povređenima.

 

 

8.40 - UN: Rat Izraela i Hamasa gura Gazu ka gladi

Ujedinjene nacije upozoravaju da rat Izraela i Hamasa gura Gazu ka gladi, uoči očekivanog današnjeg glasanja u Savetu bezbednosti o rezoluciji o povećanju pomoći palestinskoj teritoriji, ali ne i pozivu na prekid vatre.

Celokupno stanovništvo Gaze suočava se sa „neposrednim rizikom od gladi“, saopštile su UN u četvrtak, i istakle da „se više od pola miliona ljudi suočava sa katastrofalnim uslovima“.

8.11 - IDF: Od 1. decembra ubijeno više od 2.000 Hamasovih operativaca

Portparol izraelske vojske (IDF) Danijel Hagari izjavio je da je od okončanja privremenog primirja, 1. decembra, ubijeno više od 2.000 operativaca Hamasa u Pojasu Gaze.

"Povećali smo broj vojnika koji se bore u istočnom Кan Junisu i tamo se borimo odlučno, sa naglaskom na podzemne borbe", rekao je Hagari na konferenciji za medije, prenosi Tajms of Izrael.

7.33 - Hamas: Broj ubijenih u Pojasu Gaze porastao na 20.057

Broj ubijenih u Pojasu Gaze od početka sukoba Izraela i palestinskih militanata 7. oktobra porastao je na 20.057, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja koje kontroliše Hamas. U sukobu je takođe ranjeno ukupno 53.320 ljudi, navodi se u saopštenju, prenosi CNN.

7.10 - Izraelska vojska objavila snimak bombardovanja naselja Al Rimal

Izraelska vojska je objavila snimak na kojem se vidi bombardovanje čitavog bloka u naselju Al Rimal na zapadu Gaze.

Ciljano civilno područje uključuje bolnicu za rehabilitaciju, kao i druge institucije, uključujući civilni registar Gaze.

7.00 - Ubijena ćerka glavnog zdravstvenog direktora Gaze

Munir Alburš, glavni direktor zdravstva u Gazi, povređen je zajedno sa svojom porodicom u izraelskom vazdušnom napadu koji je gađao kuću njegove sestre u Džrbaliji, rekao je dopisnik Al Džazire Anas al-Šarif.

U istom napadu ubijena je ćerka Alboursa Jana.

Pogledajte kako je protekao jučerašnji dan u Izraelu i Pojasu Gaze.

Najvažnije činjenice

- Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.200 ljudi.

- Kao odgovor na to Izraelske odbrambene snage (IDF) pokrenule su ubrzo napade na Pojas Gaze, objavljujući rat i tvrdeći da ciljaju samo lokacije Hamasa.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

- U unakrsnim granatiranjima do sada je stradalo više od 17.000 ljudi u Pojasu Gaze i više od 1.200 u Izraelu, među kojima je veliki broj civila.

- Sjedinjene Američke Države podržale su Izrael u borbi, obećavajući vojnu pomoć, dok su, sa druge strane, Kina i Rusija zauzele neutralan stav, pozivajući na prekid sukoba i mirovne pregovore.

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi.

- Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike