Putin o odnosu Rusije i NATO: "Bio sam prilično naivan"

17.12.2023

10:27

0

Ruski lider je rekao da Rusija nema problema sa zemljama NATO-a i da su one te koje veštački stvaraju probleme

Putin o odnosu Rusije i NATO: "Bio sam prilično naivan"
Vladimir Putin - Copyright Aleksander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Rusija nema nikakvog interesa da ratuje sa zemljama NATO-a, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

- Cela NATO organizacija ne može da ne shvati da Rusija nema nikakvog razloga, nikakvog interesa – ni geopolitičkog, ni ekonomskog, ni političkog, ni vojnog – da ratuje sa zemljama NATO-a - rekao je ruski predsednik u intervjuu za televiziju „Rusija 1“.

On je rekao da Moskva i zemlje NATO-a nemaju nikakvih međusobnih teritorijalnih pretenzija niti Rusija želi da kvari odnose sa zemljama Alijanse.

Prema njegovom mišljenju, to „ne može da ne shvata predsednik bilo koje velike zemlje, a posebno zemlje NATO-a, a još više mora da shvata predsednik Sjedinjenih Američkih Država, jedini gospodar NATO-a, jer je to njihovo dvorište - istakao je.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool
 

Putin je naveo odnose Rusije i Finske i objasnio da su svi sporovi između ove dve zemlje odavno rešeni, kao i da nije bilo problema u odnosima dveju zemalja, ali da će se oni pojaviti ulaskom Helsinkija u NATO.

- Nije bilo problema. Sada će ih biti, jer ćemo sada tamo formirati Lenjingradski vojni okrug i tamo ćemo koncentrisati određene vojne jedinice - naglasio je Putin, govoreći o posledicama ulaska Finske u NATO.

On je rekao da Rusija nema problema sa zemljama NATO-a i da su one te koje veštački stvaraju probleme.

- Sa kim imamo problema? Pa ni sa kim. Oni veštački prave probleme, jer ne žele da imaju takvog konkurenta u Rusiji. I to je sve - objasnio je Putin.

"To su besmislice"

Putin je primetio i da izjave američkog lidera Džozefa Bajdena da bi Moskva navodno mogla da napadne NATO predstavljaju besmislicu.

AP Photo/Susan Walsh
Američki predsednik Džo Bajden

- Ovo je potpuna glupost. Mislim da i predsednik Bajden to shvata, to je samo fraza da bi opravdao svoju pogrešnu politiku u ruskom pravcu - rekao je ruski lider.

On je dodao da je uveren da je takav stav Vašingtona pogrešan.

- Ne mislim da je to od nacionalnog interesa samih Sjedinjenih Američkih Država - ocenio je ruski predsednik.

"Bio sam naivan"

Posle raspada SSSR-a Zapad je hteo da uništi Rusiju, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin i dodao da je početkom 2000-ih godina imao naivnu predstavu o tome kako se Zapad odnosi prema Rusiji.

- Bio sam naivan. Reći ću vam potpuno iskreno, kada se osvrnem unazad, uprkos činjenici da sam skoro 20 godina radio u organima bezbednosti i spoljnoj obaveštajnoj službi Sovjetskog Saveza, uprkos činjenici da sam kasnije bio zamenik gradonačelnika Sankt Peterburga, direktor FSB, sekretar Saveta bezbednosti, pa čak i predsednik Vlade u početnoj fazi, još sam imao naivnu predstavu da ceo svet, a pre svega takozvani civilizovani svet, shvata šta se desilo sa Rusijom. Da je ona postala potpuno druga zemlja, da više nema ideološke konfrontacije, što znači da nema osnova za konfrontaciju - rekao je Putin.

Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Putin je istakao da je video negativne korake u politici zapadnih zemalja prema Rusiji, posebno da je očigledna bila podrška separatizmu i terorizmu na teritoriji Rusije.

- Ali sam ja, u svojoj naivnosti, verovao da je to jednostavno inercija razmišljanja i delovanja – navikli su da se bore protiv SSSR-a i nastavljaju - objasnio je Putin.

Međutim, realnost je bila potpuno drugačija, ocenio je ruski lider.

- Realnost je bila takva, kasnije sam se potpuno uverio u to, da su posle raspada Sovjetskog Saveza (na Zapadu) mislili da treba da budu strpljivi i unište i Rusiju - istakao je Putin.

Tako velika zemlja, sa prilično velikim stanovništvom, Zapadu nije bila potrebna, objasnio je on.

- Bolje je da se, kako je predlagako poznati američki političar (Zbignjev) Bžežinski, (Rusija) podeli na pet delova i ti delovi posebno potčine i iskoriste resursi. Polazeći od toga da svi odvojeno neće imati nezavisnu težinu, nezavisan glas i neće braniti svoje nacionalne interese, kako to čini ujedinjena ruska država. Tek kasnije sam to shvatio. A prvobitni pristup je bio prilično naivan - zaključio je Putin.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike