U finskom gradu zabeležena serija od čak 21 ledenog dana! U poslednjih 150 godina, samo jedne godine je hladni talas bio duži

16.12.2023

22:33

0

Autor: M. Vu.

Iako je sever Evrope poznat kao jedan od najhladnijih delova kontinenta, ovako duga serija ledenih dana je neuobičajena za početni deo zime

U finskom gradu zabeležena serija od čak 21 ledenog dana! U poslednjih 150 godina, samo jedne godine je hladni talas bio duži
Hladni dani u Finskoj - Copyright Profimedia

Dok u našem regionu i dalje preovlađuju jesenji vremenski uslovi, sever Evrope je uveliko okovala zima. Tako je u Helsinkiju zabeležen čak 21 ledeni dan u nizu.

U prestonici Finske – Helsinkiju, u subotu 16. decembra temperatura je nakon tri sedmice prešla u plus! U ovom gradu zabeležena je serija od čak 21 ledenog dana, od 25. novembra do 15. decembra. Ledeni dan je dan sa maksimalnom temperaturom ispod 0°C.

Iako je sever Evrope poznat kao jedan od najhladnijih delova kontinenta, ovako duga serija ledenih dana je neuobičajena za početni deo zime čak i u ovom području. U istoriji merenja dugoj preko 150 godina, samo u jednoj godini zabeležen je duži niz ledenih dana do 15. decembra u Helsinkiju.

 

 

Od 28. novembra je prisutan i snežni pokrivač na tlu, a u subotu 16. decembra ujutru izmereno je 23cm snega u Helsinkiju.

Dok su oktobar i novembar bili topliji od proseka širom sveta, i završili kao rekordno topli od kad se vrše praćenja na globalnom nivou, Finska i skandinavske zemlje su bile jedno od retkih područja u svetu koja su imala hladnije uslove od proseka u oktobru i novembru, a i prva polovina decembra je takođe bila znatno hladnija od proseka.

 

 

Tako sever Evrope prolazi kroz neobično dug period sa pretežno hladnijim uslovima od proseka, za završnicu 20. i početak 21. veka.

Podsetimo da je jesen 2023. godine bila rekordno topla u Srbiji i Beogradu, a da je decembar doneo obaranje temperaturnih rekorda u Srbiji i Španiji.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike