Veliku Britaniju čekaju ledeni dani: Sneg će padati satima, letovi odloženi, rekordno niske temperature

10.03.2023

07:55

0

Autor: N.P.

Na severu Engleske sneg bi mogao da pada 31 sat zaredom

Veliku Britaniju čekaju ledeni dani: Sneg će padati satima, letovi odloženi, rekordno niske temperature
Copyright AP Photo/Kin Cheung

Snežne oluje će se u četvrtak spustiti na Veliku Britaniju, a prognoze govore da bi širom Engleske moglo pasti 38 centimetara snega, pišu lokalni mediji.

Državni hidrometeorološki zavod Engleske najavljuje da će u naredna dva dana padati obilan sneg koji će poremetiti drumski i vazdušni saobraćaj, a moguće je i da zbog nevremena neka seoska područja ostanu bez struje. 

Britanski meteorolozi predviđaju da će jaki vetrovi doneti mećave i više od 38 centimetara snega na područja od Stouk-on-Trenta do Darama na severoistoku.

Skaj njuz piše da bi u Jorkširu na severu Engleske sneg mogao da pada 31 sat zaredom.

Temperatura izmerena u utorak uveče bila je najniža ove godine, a u naredna četiri dana ponovo će padati ispod nule. U selu Kinbrejs na severu Škotske izmereno je -15,4 stepeni. 

To je najniža martovska temperatura koja je u tom mestu izmerena od 2010. godine. Engleski auto-klub poručio je vozačima sa istoka i zapada zemlje da ne kreću na put ako ne moraju.

Desetine letova su otkazane zbog niskih temperatura, a aerodrom u Bristolu je bio privremeno zatvoren.

Portparolka engleskog DMHZ Nikola Maksi rekla je da se Engleskoj sa severa približava „arktički morski vazduh” i upravo on će izazvati snežnu oluju koja će do kraja nedelje zahvatiti Veliku Britaniju. 

Snega će biti i u velikim gradovima poput Mančestera, Liverpula i Njukasla. Na severu Engleske moglo bi pasti do 15 centimetara snega, a na severu Škotske više od 25 centimetara. 

Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva izdala je upozorenje za celu Englesku i ono će važiti do ranih sati u petak. 

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike