Mađarske vlasti prete blokadom Bugarske: Stavićemo veto na ulazak u Šengen ako odluka o taksi na tranzit ruskog gasa ostane na snazi

16.12.2023

18:43

0

Autor: M. Vu.

Mađarska uglavnom preko Bugarske i Srbije godišnje nabavlja četiri i po milijarde kubnih metara gasa iz Rusije

Mađarske vlasti prete blokadom Bugarske: Stavićemo veto na ulazak u Šengen ako odluka o taksi na tranzit ruskog gasa ostane na snazi
Viktor Orban - Copyright AP Photo/Heinz-Peter Bader

Mađarska će blokirati ulazak Bugarske u šengenski prostor sve dok je na snazi odluka Sofije da naplaćuje taksu na tranzit ruskog gasa, saopštilo je danas mađarsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Mađarska je Bugarskoj jasno poručila da će staviti veto na njen ulazak u prostor slobodnog kretanja ako taksa na glavnu mađarsku rutu za uvoz gasa ostane na snazi, navodi se u saopštenju.

„Jasno smo dali do znanja Bugarima da ćemo, ako njihova odluka potraje i ako budu dugo ugrožavali sigurno snabdevanje Mađarske gasom, staviti veto na njihov ulazak u Šengen“, rekao je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, prenosi Hina.

Pixabay
 

Mađarska uglavnom preko Bugarske i Srbije godišnje nabavlja četiri i po milijarde kubnih metara gasa iz Rusije, u skladu sa ugovorom iz 2021. godine.

Bugarska i Rumunija ušle su u Evropsku uniju 2007. godine, ali još nisu uspele da se priključe šengenskom prostoru.

Sijarto:Nastavljamo saradnju sa Rusijom na polju energetike 

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je krajem novembra da će njegova zemlja nastaviti da sarađuje sa Rusijom bez obzira na pritiske spolja. Takođe je naveo da ga je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov uverio da se isporuke gasa iz Rusije u Mađarsku odvijaju prema planu i da će tako i ostati.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 


Sijarto i Lavrov su se sastali na marginama ministarskog sastanka OEBS u Skoplju.

Mađarski ministar je istakao da zvanična Budimpešta gradi spoljnu politiku na bazi nacionalnih interesa i ne prihvata pritisak spolja i zbog toga će nastaviti saradnju sa Rusijom u sferi energetike, kao i do sada.

"Što se tiče isporuka prirodnog gasa i nafte, Lavrov me je uverio da Rusija i ruske kompanije u punom obimu ispunjavaju i poštuju sporazume koje imamo. Sve isporuke se odvijaju prema planu i tako će i ostati", naveo je Sijarto.
 

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike