Austrija ponovo uvodi potpuno zaključavanje do 18. januara

18.12.2020

18:41 >> 18:58

0

Autor: M. I.

Nove mere podrazumevaju celodnevni policijski čas

Austrija ponovo uvodi potpuno zaključavanje do 18. januara
Copyright Pixabay,tookapic

Nove poošterene mere stupaju na snagu 26.12.2020. i trajaće najkraće do 18.01.2021., uz uvođenje masovnih testiranja. Netestirani ostaju zaključani čak do 24.01.2021. godine. Otkazana skijaška sezona i donesena odluka o zatvaranju škola, obdaništa i prodavnica. Novogodišnja zabava samo u krugu porodice.

Zbog sve većeg broja preminulih i konstantno visokog broja pozitivno testiranih na virus Covid-19 kao i iz dodatnih preventivnih mera Savezna vlada Republike Austrije donela je večeras odluku o uvođenju potpunog zaključavanja koje stupa na snagu odmah nakon Božića po gregorijanskom kalendaru odnosno od 26.12.2020. godine.

Par dana pre 18. januara i isteka roka novoproglašenih mera, najverovatnije 16. i 17. januara, biće sprovedena besplatna masovna testiranja širom Austrije. Svi građani sa negativnim testom na Covid-19 moći će da se od 18.01.2021. slobodno kreću, posećuju ugostitejske objekte, muzeje, prodavnice naravno uz poštovanje propisanih mera dok će oni koji ne urade test odnosno budu pozitivni morati ostati u karantinu do 24. januara. Najavljeno je da će policija nakon ukidanja najstrožijih mera vršti nasumične kontrole i provere na javnim mestim.

Pročitajte još

Nove mere podrazumevaju celodnevni policijski čas, umesto trenutnog koji važi od 20.00 do 06.00 časova ujutru, ali sa izuzecima odlaska na posao, u kupovinu, pružanja pomoći drugima, odlaska kod lekara ili šetnje radi psihičkog i fizičkog stanja. Zabranjena su i sve posete i druženja sa osobama koja ne žive u istom kućanstvu.

Takođe nove mere dodatno uključuju zatvaranje svih obdaništa i škola koje će do 07.01.2021. biti zatvorene zbog zimskog raspusta, a ostatak vremena đaci će nastavu pratiti elektronskim putem iz svojih domova. Prodavnice, butici i uslužne delatnosti kao što su teretane, frizerski i kozmetički saloni se ponov zatvaraju. Izuzeci su prodavnice sa prehrambenim proizvodima, apoteke, drogerije i slično.

Gastronomija i hotelijerstvo i ostaju zatvoreni do 18. umesto do 6. januara kako je ranije bilo najavljeno.

Skijališta za razliku od ranijih najava, neće biti otvoreni 24.12.2020, a zabranjuju se i sve kulturne manifestacije kao i amaterski sport.

Iako je za Božić i božićne praznike dozvoljeno okupljanje do deset osoba novogodišnje proslave će biti striktno ograničene samo na članove kućanstva .

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike