Devojčica (2) umrla kada se zarazila retkim virusom od goluba, lekari u čudu

07.12.2023

22:40

0

Autor: N.P.

Otkad je bolest otkrivena u istoimenom australijskom gradu, samo pet smrtnih slučajeva je zabeleženo u poslednjih 80 godina

Devojčica (2) umrla kada se zarazila retkim virusom od goluba, lekari u čudu
Ilustracija - Copyright Pixabay

Devojčica (2) iz Australije je preminula nakon što se zarazila retkim virusom od goluba, što je slučaj koji je lekare ostavio u čudu.

Dete, koje se borilo sa leukemijom, nedavno je primilo drugu turu hemoterapije, ali je umrlo nakon neobične infekcije.

Doktori ne znaju kako se zarazila bolešću Njukasl, koja je veoma retka među ljudima, a dobija se isključivo preko živine. Jedna od pretpostavki je da je dodirnula golubiji izmet ili druge ptičje izlučevine.

Otkad je bolest otkrivena u istoimenom australijskom gradu, samo pet smrtnih slučajeva je zabeleženo u poslednjih 80 godina.

Pexels
 

Kada je porodica primetila da dete ima simptome prehlade i da se tri nedelje muči sa mučninom i povraćanjem, odveli su je u bolnicu.

Međutim, stanje se pogoršalo kada je počela da dobija i epileptične napade. Nalaz magnetne rezonance je bio čist, kao i testovi na različite viruse.

Iako su lekari devojčici prepisali antivirusnu terapiju, antibiotike i lekove protiv napada kako bi suzbili oticanje mozga i bol, stanje se nije poboljšalo.

Mesec dana nakon prijema, devojčica je preminula u bolnici.

Stručnjaci tvrde da je najverovatnije preminula od encefalitisa, oticanja mozga, nakon što se zarazila APMV-1. Uzeti uzorci su bili slični onima koji su prethodno uzeti od golubova.

- Iako se ne zna da li je bila izložena golubovima, verovatno se virus preneo ili direktnim kontaktom preko golubijeg izmeta ili drugih izlučevina - navodi se.

Prvi slučaj bolesti Njukasl je prijavljen 1942, a od tada je širom sveta zabeleženo 485 zaraza kod ljudi.

Registrovana su i četiri smrtna slučaja - u Holandiji, SAD, Kini i Francuskoj.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike