Najmanje 25 rudara već četiri dana zarobljeno u rudniku u Zambiji: Nadamo se da su živi - spasilačka akcija se nastavlja!

05.12.2023

21:40

0

Spasilačke ekipe, uključujući vojno osoblje i osoblje iz velikih rudarskih kompanija, sporo napreduju zbog mekog tla

Najmanje 25 rudara već četiri dana zarobljeno u rudniku u Zambiji: Nadamo se da su živi - spasilačka akcija se nastavlja!
Ilustracija - Copyright Pixabay

Najmanje 25 rudara i dalje je zarobljeno u rudniku bakra koji je pre četiri dana zatrpalo klizište! Predsednik Zambije Hakainde Hičilema izjavio je danas da se nada da su rudari i dalje živi.

Naime, rudari u rudniku Seseli u Čingoli, oko 400 km severozapadno od Lusake, bili su zarobljeni na tri lokacije, a jake kiše su poplavile jamu, saopštila je vlada.

Rudnik je ranije bio u vlasništvu Vedantinih rudnika bakra Konkola (KCM), ali je sada u rukama lokalne kompanije koja tek treba da počne rudarske operacije, jer čeka bezbednosna i ekološka odobrenja, prenosi Rojters.

- Ovde nema ilegalnog rudara. Naš posao je da izvučemo naše ljude iz jame - rekao je Hičilema, na skupu pred nekoliko hiljada ljudi, uključujući porodice zarobljenih rudara u Čingoli.

Još nije poznato koliko je tačno rudara zarobljeno, ali je ministar rudarstva Pol Kabusve rekao u ponedeljak da se 25 porodica do sada javilo da traže nestale rođake koji su radili kada se nesreća dogodila.

- Učinićemo sve da spasimo živote rudara koji su tamo dole - rekao je Hičilema.

Spasilačke ekipe, uključujući vojno osoblje i osoblje iz velikih rudarskih kompanija, sporo napreduju zbog mekog tla.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike