"Preživeli smo armagedon": Oluja veka pogodila Krim, stradalo četvoro ljudi! Uginulo 800 riba kad su talasi prekrili akvarijum (VIDEO)

27.11.2023

14:01

0

Autor: N.P.

Na Krimu je proglašeno vanredno stanje

"Preživeli smo armagedon": Oluja veka pogodila Krim, stradalo četvoro ljudi! Uginulo 800 riba kad su talasi prekrili akvarijum (VIDEO)
"Oluja veka" je pogodila Krim - Copyright Profimedia

Četiri osobe su poginule, a desetine ih je povređeno, nakon što su uraganski vetrovi i masovne poplave preplavili južne ruske regione duž obale Crnog mora.

Krim je proglasio vanredno stanje nakon što je skoro pola miliona stanovnika ostalo bez struje u "oluji veka".

Prirodna katastrofa je do sada zahvatila Krim, Sevastopolj i Krasnodarski kraj, ali se očekuje pogoršanje vremenskih prilika i u Stavropoljskoj, Astrahanskoj, Volgogradskoj i Rostovskoj oblasti, kao i u Kabardino-Balkariji i Severnoj Osetiji-Alaniji.

Direktor istraživanja u Ruskom hidrometeorološkom centru Roman Vilfand upozorio je na jake vetrove i obilne snežne padavine širom evropskog dela Rusije.

Meteorolozi su saopštili da su vetrovi duvali do 40 metara u sekundi što je bila najjača oluja ikada zabeležena na Krimu. Predviđa se da se situacija ne može popraviti pre srede, a vetrovi duž obale Crnog mora će dostizati brzinu od 26 metara u sekundi.

Governor of Sevastopol Mikhail Razvozhayev's telegram channel via AP
 

Stanovnici su prijavili da su u nedelju oborene stotine stabala, a i da su krovovi ostali bez crepova.

Na Krimu je zbog oštećenja na mrežama bez struje ostalo oko 498.000 ljudi. Oštećeni su i gasovodi, a zbog poplava je evakuisan region Evpatorija.

Prvi čovek Krima, Sergej Aksenov, rekao je da će snabdevanje električnom energijom u potpunosti biti obnovljeno u naredna dva dana.

Governor of Sevastopol Mikhail Razvozhayev's telegram channel via AP
Poplave u Sevastopolju

U Sevastopolju je uginulo više od 800 riba nakon što je poplavljen lokalni akvarijum. Kako se navodi, olujni talasi su se u objekat slivali preko krovne ventilacije pri čemu je uginulo dosta vrsta tropskih riba, kao i 11 štuka koje su u akvarijumu živele 20 godina. Uginule su i velike pirane koje su 15 godina bile smeštene u ovom zdanju. Ribe su stradale zbog hipotermije, a šteta se procenjuje na desetine miliona rubalja.

U oluji u Sevastopolju su oštećeni i pristanište, svetionik i farma nojeva Instituta za Biologiju.

- Preživeli smo armagedon, stariji ne mogu da se sete toliko jakih vetrova i talasa - rekao je predsedavajući Krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov. 

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike