Zvanično: Najveća riba svih vremena je teška 300 kilograma! (VIDEO)

20.11.2023

09:10

0

Autor: J. S. J.

Reka Mekong je dom za više od 1.200 različitih vrsta riba, uključujući najveću svetsku slatkovodnu ražu

Zvanično: Najveća riba svih vremena je teška 300 kilograma! (VIDEO)
Copyright Photo by Paul Mathew on Unsplash

Raža teška 300 kilograma otkrivena prošle godine u Kambodži najveća je slatkovodna riba ikada zabeležena. To je objavio sudija Ginisove knjige rekorda pre nekoliko dana.

- Čestitamo Кambodži na postavljanju novog rekorda! Džinovska slatkovodna raža dostigla je skoro pet metara dužine, bila je više od dva metra široka, a težila više od 300 kilograma. Priznajemo je za najvećeg primerka svoje vrste - rekao je neimenovani predstavnik Ginisove knjige rekorda.

Ova ogromna raža koja teži kao tri slona bebe, ulovili su ribari u reci Mekong u severnoj Kambodži u junu 2022. Prethodni rekord za najveću riblju vrstu koja naseljava reke ili jezera bio je som težak 293 kilograma, ulovljen na Tajlandu.Rekord je držao skoro dve decenije. 

 

 

 istraživači su izmerili ženku raže, pa potom postavili akustičnu oznaku za navođenje i pustili je u njeno prirodno stanište. Oznaka pomaže u praćenju njenog kretanja i identifikaciji važnih staništa za ugrožene ribe.

Državni sekretar Кas Saret rekao je da je raža uhvaćena tokom rutinskog ribolova u provinciji Stung Treng. Dobila je ime Bormei što u prevodu znači "dan punog meseca" jer je puštena nazad u reku Mekong tokom punog meseca.

Ražu je ulovio lokalni ribar. Odmah je kontaktirao osoblje projekta "Čuda Mekonga" koji proučava biodiverzitet reke. Nekoliko sati kasnije predstavnici projekta su stigli na lokaciju i bili zadivljeni veličinom ribe.

Malo se zna o džinovskoj slatkovodnoj raži

Inače, naučnici znaju vrlo malo o džinovskoj slatkovodnoj raži, vrsti čija je populacija dramatično opala u njenom arealu u jugoistočnoj Aziji.

„Reka Mekong je dom za više od 1.200 različitih vrsta riba, uključujući najveću svetsku slatkovodnu ražu“, rekao je američki ambasador u Kambodži V. Patrik Marfi.

-Sjedinjene Države su ponosne što učestvuju u zaštiti stvorenja Mekonga i zaštite ugrožene vrste.

Kambodžanska reka Mekong dom je više vrsta džinovskih riba nego bilo koja reka na Zemlji, uključujući dva najveća soma na svetu, mekongskog džinovskog soma i džinovskog pangasiusa, zajedno sa nekoliko vrsta šarana: džinovskog bodlja, sedmoprugastog i nedavno ponovo otkriven džinovski šaran losos.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike