Fotografije su snimljene u razmaku od 13 godina, na obe u Boingu su otac i ćerka. Ali, ima jedna velika razlika!

18.11.2023

21:41

0

Autor: M. Vu.

Pre nego što je poletela za Ugandu, Elen je slikala svog muža i ćerku u kokpitu

Fotografije su snimljene u razmaku od 13 godina, na obe u Boingu su otac i ćerka. Ali, ima jedna velika razlika!
Copyright Printscreen/Iks/@JohnMarkKarr

Prvi put kada je mlada Holanđanka Jasmijn van Valvajk van Dorn pratila svog oca pilota, Jorita van Valvajk van Dorna posao, bio je dan za pamćenje. Tada osmogodišnja devojčica pridružila se ocu 2006. godine na letu KLM-a iz Holandije za Ugandu. Leteli su Boingom 767, a Jasmijn i njena majka Elen bile su putnice, prenosi CNN.

Pre nego što je poletela za Ugandu, Elen je slikala svog muža i ćerku u kokpitu. Na fotografiji Jorit drži komande, a Jasmijn drži svog voljenog lava igračku i grli svog oca. Ponovo su se našli zajedno u kokpitu aviona 2019. godine, ali ovog puta Jasmijn nije bila putnica - već kvalifikovani pilot KLM-a i prvi put je letela sa ocem.

Tog jutra, dok je pakovala kofer, pobrinula se da sa sobom na put ponese lava igračku. Pre nego što je Boeing 777 poleteo za Hong Kong, Džasmijn i Jorit su ponovo napravili fotografiju staru više od deset godina, koju je predložila Elen.

- Rekla je: "Imamo onu sliku vas dvoje u kokpitu." Zašto ne poneseš igračku sa sobom i ponovo snimiš istu sliku?“ Bila sam srećna što sam je spasila - kaže Jasmijn.

 

 


Let za Ugandu 2006. bio je prvi od mnogih letova na kojima je pratila oca na poslu. Seća se kako je bilo uzbudljivo otići na safari i videti lavove koji liče na njenu voljenu plišanu životinju. Tako je zavolela putovanja, a na kraju i letenje.

 

Dok je odrastala, Jorit je upravljao interkontinentalnim letovima za KLM. Često ga nije bilo po nekoliko dana, pa je koristio svaku priliku da sa sobom povede Jasmijn i njenu braću i sestre. Jasminina majka Elen je stjuardesa, pa je letenje avionom za nju bilo sasvim normalno od detinjstva.

- Ne zanima me samo avijacija zbog tate - objašnjava on. Od malih nogu je želela da postane pilot i sa 12 godina imala je prvu lekciju letenja, a dve godine kasnije počela je da pohađa kurseve jedriličarstva. U srednjoj školi njena odluka o karijeri je postala ozbiljna: – Pomislila sam: „Ovo je moj san, želim da budem pilot“ – priseća se ona. Jasmijn je trenirala na KLM Flight Academiji i stekla kvalifikacije 2018. godine. Od prvog zajedničkog leta sa njihovim ocem samo godinu dana kasnije, Jorit i Jasmijn su leteli zajedno još 17 puta.

Već na početku karijere Jesmijn je shvatila da ima više smisla ako svog oca zove po imenu dok rade. Jorit kaže da je njihovo zajedničko letenje uvek bilo veoma prirodno i da su od početka imali lepu radnu dinamiku.

Iako svoj posao shvataju ozbiljno, njihovi zajednički letovi uvek su puni zabave. Jasmijn ceni svaku priliku u kojoj može da nauči nešto novo iz Joritovog iskustva, a on kaže da obrazovanje ide u oba smera.

- Ona je pilot nove generacije. Način na koji ona gleda na stvari je malo drugačiji od načina na koji sam ja naučila – objašnjava on. Pre svakog leta, avio-kompaniji se šalje manifest posade – spisak ljudi koji će raditi na tom letu, obično sa fotografijom.

Kolege često shvate da su Jasmijn i Jorrit u srodstvu zbog zajedničkog prezimena, ali u slučaju da ne primete, „slažu dva i dva” koristeći fotografiju koju koriste u manifestu posade. Uvek koriste isti selfi njih dvoje, isečena na dva pojedinačna portreta. Jasmijn kaže da su kolege uvek oduševljene i uzbuđene kada shvate da su u pitanju otac i ćerka.

Za njih, zajednički rad im takođe omogućava da zajedno putuju svetom. Ponekad im se pridruže i drugi članovi porodice, pa je prošle godine cela porodica otputovala u Rio de Žaneiro na nezaboravan odmor. Jesmijn kaže da vremenom postaje sve svesnija da je kvalitetno provoditi vreme sa ocem zapravo privilegija.

- Svestan sam da je veoma posebno ići zajedno na različita mesta jer stvaramo mnogo uspomena. Kada imamo takvu priliku, zaista uživamo koliko možemo – objašnjava ona.

Kada sam imala 10 godina, govorila sam ljudima da želim da postanem pilot, ali su oni odgovarali: „Kako slatko“ ili „Kako smešno“. Ako zaista želite nešto da postignete i uložite trud, sve je moguće – smatra Jesmijn.

Jorit sada ima 55 godina i približava se penziji. Trenutno radeći u drugoj oblasti KLM-a od Jasmijna, pilotski tim oca i ćerke veruju da su im dani zajedničkog letenja odbrojani.

- Nedostajaće mi Jasmijn u kokpitu. Ali imam lepa sećanja na zajednički let, što je bilo zaista posebno - kaže Jorit.

Na kraju krajeva, njegovo penzionisanje ne znači i kraj porodičnih putovanja. Jasmijn trenutno radi na tome da postane prvi oficir, što znači da će moći samostalno da sprovodi poletanje i sletanje.

- To će stvoriti još jedan dan za pamćenje. San mi je da povedem tatu sa sobom na let da vidi kako slećem - objašnjava on.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike