Zapadni analitičari tvrde : "Sukob u Ukrajini je prerastao u rat od hiljadu posekotina"

04.11.2023

23:10

0

Veterani, ipak, upozoravaju da su dani masovnih napada sa oklopnim vozilima prošlost jer ove strane koriste dronove

Zapadni analitičari tvrde : "Sukob u Ukrajini je prerastao u rat od hiljadu posekotina"
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nakon što je ukrajinska kontraofanziva propala, zapadni analitičari ocenili su da Ukrajinci jednostavno nisu sposobni za brze, velike blickrigove koje su očekivali. Sa druge strane, vojnici u prvim redovima kažu da je napredna tehnologija dronova pretvorila Ukrajinu u "rat hiljadu posekotina".

NATO doktrine (kontra)ofanziva predviđaju kombinovane manevre tenkova i pešadije koji probijaju neprijateljske linije uz podršku artiljerije i iz vazduha. Postići taj nivo koordinacije je ozbiljan poduhvat, a ukrajinske snage sastavljene su od nedavno mobilisanih civila koji su imali svega nekoliko nedelja obuke. Rusi su se, sa druge strane, mesecima pripremali za napad postavivši betonske prepreke, rovove i minska polja.Ukrajinski pokušaji NATO ofanzive neslavno su se završili, zbog čega je Kijev promenio taktiku i prebacio se na manje jedinice i manji broj vozila u pokušaju da "osvoji" nekoliko metara teritorije. Mnogi analitičari smatraju da je kombinovani napad mogao da "upali", samo da su Ukrajinci bili profesionalniji.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

Veterani, ipak, upozoravaju da su dani masovnih napada sa oklopnim vozilima prošlost jer ove strane koriste dronove (jeftine) koji mogu da uoče vozilo (vrlo skupo) i unište ga, piše konsultant za odbrambene tehnologije Dejvid Hambling za portal 1945.

Drugi problem ukrajinske kontraofanzive je što Kijev nema efikasnu mornaricu. Jedina fregata koju imaju je na popravci, a Rusi imaju potpunu kontrolu nad Crnim morem koju Ukrajina pokušava da povrati brodovima-dronovima, plovilima nalik na džet-ski opremljenim eksplozivom kojim se daljinski upravlja. Kijev ima i protiv-brodske projektile kojima može da gađa plovila koja izbegnu dronove.

Slična situacija je i u vazduhu. Rusija je ubrzala proizvodnju projektila, a koristi i iranske dronove-kamikaze sa kojima ukrajinska PVO ne može da se izbori. Kijev pokušava da iskoristi istu taktiku protiv Moskve, sa polovičnim rezultatima.

U sva tri polja: na kopnu, moru i u vazduhu, novi faktor je prisustvo velikog broja jeftinih dronova. Oni će postajati sve sposobniji i autonomniji kako tehnologija bude napredovala. Ubrzava se proizvodnja bespilotnih letelica, kako taktičkih modela za kopneni rat, tako i verzija dugog dometa za strateške ciljeve. Proizvodnja više dronova i nanošenje dovoljnog broja malih posekotina može odrediti pobednika, navodi 1945.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike