Mir je moguć za nekoliko sati? Izrael razmatra da Hamasu predloži neočekivani dogovor

02.11.2023

11:39

0

Izraelski medij Jediot Ahronot ističe da fizička likvidacija svih militanata i uništenje njihove infrastrukture u Pojasu Gaze u okviru tekuće vojne kampanje može da potraje godinama

Mir je moguć za nekoliko sati? Izrael razmatra da Hamasu predloži neočekivani dogovor
Pripadnici Hamasa - Copyright Profimedia

Izrael razmatra mogućnost da liderima pokreta Hamas, uključujući njegovo vojno krilo, dozvoli da slobodno napuste Pojas Gaze, a da oni zauzvrat oslobode sve taoce.

To bi dovelo do brzog okončanja rata, piše izraelski medij Jediot Ahronot (Yedioth Ahronoth).

Portal ističe da fizička likvidacija svih pripadnika Hamasa i uništenje njegove infrastrukture u Pojasu Gaze u okviru tekuće vojne kampanje može da potraje godinama i da dovede do velikih gubitaka.

- Zato u Izraelu i u međunarodnoj zajednici kruže ideje koje mogu da skrate proces i ubrzaju kapitulaciju Hamasa u Pojasu Gaze. Zainteresovana lica razmatraju mogućnost povlačenja pripadnika vojnog krila Hamasa, uključujući njegove lidere, iz Pojasa Gaze uz saglasnost Izraela, čime će spasiti živote u zamenu za oslobađanje svih talaca - navodi list.

Ideja se oslanja na "bejrutski model iz 1982. godine", kada su članovi Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) preseljeni iz Bejruta u Tunis pod izraelskom vojnom opsadom.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu pokazao je interesovanje za ovu ideju, iako se ističe da postoji suprotstavljen cilj - uništenje rukovodstva Hamasa i njegove vojne infrastrukture.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike