Kompanija proglašena krivom zbog erupcije vulkana

31.10.2023

09:58

0

Autor: N.P.

Turističke aktivnosti na Belom ostrvu se nisu nastavile od erupcije

Kompanija proglašena krivom zbog erupcije vulkana
Belo ostrvo na kome je proradio vulkan 2019. godine - Copyright AP Photo/Mark Baker

Kompanija na Novom Zelandu proglašena je krivom jer nije "umanjila rizik" za 22 osobe koje su poginule u erupciji vulkana na Belom ostrvu 2019. godine.

Sudija Evangelos Tomas presudio je da je "Whakaari Management", firma koja licencira izlete na ostrvo, napravila zapanjujuće propuste. 

Slučaj je najveća tužba te vrste koju je pokrenuo novozelandski regulator, a kompaniju sada čeka kazna od skoro milion dolara. 

Trinaest osoba optuženo je za katastrofu - šest je priznalo krivicu, dok su protiv drugih šestoro optužbe odbačene.

New Zealand Defence Force via AP
Potraga za telima stradalih nakon erupcije

Inače, u erupciji u decembru 2019. poginulo je 22 ljudi. Većina su bili turisti, uključujući 17 iz Australije i troje iz SAD. Još 25 ljudi je povređeno, a mnogi su zadobili ozbiljne opekotine.

Vulkan, poznat po maorskom imenu Vakari (Whakaari), nekoliko nedelja pre erupcije je pokazivao znake pojačane aktivnosti. U pitanju je najaktivniji vulkan na Novom Zelandu, a povremeno eruptira od 2011. godine.

Džejms, Endru i Piter Batl, tri brata - vlasnika kompanije, nasledili su vulkan i ovlastili su druge firme za vođenje turističkih tura. Takođe im se sudilo zbog navodnih kršenja novozelandskih zakona o zdravlju i sigurnosti na radnom mestu kao pojedincima, ali su te optužbe odbačene prošlog meseca.

Advokat je tvrdio da je kompanija samo zemljoposednik koji ne kontroliše aktivno ostrvske ture i način na koji se vode.

Ipak, sudija je rekao da su "upravljali i kontrolisali aktivnim vulkanom" i da zato nisu ispunili svoju dužnost da umanje rizik.

- Nije trebalo da bude iznenađenje da vulkan može da eruptira bilo kada, i bez upozorenja, uz rizik od smrti i ozbiljnih povreda - rekao je sudija.

Turističke aktivnosti na Belom ostrvu se nisu nastavile od erupcije. 

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike