Muškarcu na Islandu odbijen transport avionom hitne pomoći: I to zbog viška kilograma!

31.10.2023

00:30

0

On se srušio u svojoj kući, a lekar u Vopnafjorđuru rekao je njegovoj porodici da će biti prebačen u bolnicu u prestonici

Muškarcu na Islandu odbijen transport avionom hitne pomoći: I to zbog viška kilograma!
Ilustracija - Copyright Pixabay

Starijem Islanđaninu (80), koji je trebalo da bude prevezen avionom hitne pomoći iz Vopnafjordura u Rejkjavik nakon moždanog udara, nije dozvoljeno da se ukrca u letelicu zbog viška kilograma.

Kako prenosi radio RUV, muškarac se srušio u svojoj kući, a lekar u Vopnafjorđuru rekao je njegovoj porodici da će biti prebačen u bolnicu u prestonici.

Međutim, nešto kasnije im je saopšteno da je maksimalna dozvoljena težina pacijenata 135 kilograma, dok pacijent ima oko 150 kilograma, zbog čega nije mogao biti prevezen medicinskim avionom kompanije "Miflug" i morao je da čeka na helikopter obalske straže iz Rejkjavika.

Lejfur Halgrimson, menadžer "Mifluga" potvrdio je da je zbog uputstva proizvođača medicinske opreme kompanija i ranije morala da odbije transport pacijenata zbog prekomerne težine.

- Nije uobičajeno, ali postaje sve češće. Kada proizvođač postavi takvo ograničenje, moramo ga ispoštovati - naveo je on.

Prema njegovim rečima, "Miflug" poseduje avion i upravlja njime, ali Ministarstvo zdravlja je ono koje poseduje opremu u avionu, preneo je Islandski radio.

- Ovo je nešto čime treba da se pozabave zdravstveni organi. Da li zdravstveni organi žele da uvedu promene u sistem kako bi se teže osobe mogle prevoziti vazdušnim sanitetskim vozilom? - upitao je Halgrimson.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike