Palestinci upali u skladišta UN sa hranom, grabe sve što mogu: "Ne bismo ovo učinili da ne moramo" (VIDEO)

29.10.2023

13:55 >> 14:22

0

Dolazi još 40 kamiona pomoći za Gazu, ali to nije dovoljno

Palestinci upali u skladišta UN sa hranom, grabe sve što mogu: "Ne bismo ovo učinili da ne moramo" (VIDEO)
Palestinci su ostali bez hrane, struje, vode i goriva - Copyright Youtube/The Telegraph

Hiljade stanovnika Pojasa Gaze provalilo je u skladišta i distributivne centre Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) kako bi uzeli brašno i "osnovne stvari za preživljavanje", saopštila je UNRWA.

- Ovo je zabrinjavajući pokazatelj da je društveni poredak počeo da se urušava, tri nedelje nakon početka rata i opsade Gaze - saošptila je UNRWA.

Jedno od skloništa locirano je u Der al-Balahu, gde UNRWA čuva namirnice pristigle iz humanitarnih konvoja koji su došli u Gazu iz Egipta.

Isporuka pomoći Gazi je obustavljena otkako je Izrael počeo da bombarduje gusto naseljene delove palestinske enklave, nakon smrtonosnog napada militantne grupe Hamas 7. oktobra na jug Izraela. 

- Zaliha ponestaje, dok je humanitarna pomoć koja dolazi u Pojas Gaze kamionima iz Egipta nedovoljna - dodala je UNRWA, ističući da sadašnji sistem dovođenja humanitarnih konvoja u Gazu "vodi u propast".

- Potrebe zajednice su velike, ako ništa, makar samo za osnovni opstanak, dok je pomoć koju dobijamo oskudna, nije dovoljna - navedeno je.

"Ne bismo ovo učinili da nismo morali"

- Nemamo brašna, pomoći, vode, čak ni toalete. Naše kuće su uništene. Niko ne mari za nas. Molimo narode sveta, sve strane sile su protiv nas. Potrebna nam je pomoć i ne bismo ovo uradili da nismo morali - rekao je lokalni meštanin Abdulrahman Al-Kilani.

Um Samer Al-Atar je objasnila da su uslovi u Deir al-Balahu, u centru enklave, veoma teški.

- Treba nam pijaća voda, potrebna nam je hrana, gladujemo. Ovo nije pravedno, naša deca ne mogu da spavaju od gladi i žeđi - poručila je.

UNRWA je istakla da je njena sposobnost da pomogne narodu u Gazi znatno otežana zbog vazdušnih napada u kojima je ubijeno 50 pripadnika Agencije UN.
Izrael je uveo blokadu Gaze nakon što je Hamas 7. oktobra upao u tu zemlji i ubio oko 1.400 ljudi. 

AP Photo/Hatem Ali
Palestinci u Rafi čekaju u redovima za hleb

Izrael je potom odgovorio snažnim vazdušnim udarima i blokadom Pojasa Gaze, a a do sada je ubijeno više od 8.000 Palestinaca.

Dolazi još 40 kamiona pomoći za Gazu, ali to nije dovoljno

Predstavnik Svetskog programa za hranu Ujedinjenih nacija (WFP) i šef kancelarije za Palestinu Samer Abdeldžaber izjavio je da se očekuje da će još 40 kamiona pomoći danas ući u Pojas Gaze.

- Međutim, takođe moram da predočim da to nije dovoljno jer su potrebe ogromne u ovom trenutku u Gazi. Potrebno nam je više od toga - rekao je Abdeldžaber. 

AP Photo/Hatem Ali
Voda se prevozi u kanisterima

On je objasnio da tih 40 kamiona pomoći zadovoljava dnevne potrebe za milion ljudi, a da je za dva miliona ljudi potrebno 100 kamiona hrane svakodnevno.

Prema njegovim rečima, pomoć koja stiže u Gazu uključuje hranu, vodu i medicinske potrepštine, ali ne i gorivo. 
 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike