Izrael uvodi novi zakon: Dozvoliće policiji da puca na sopstvene građane koji protestuju!

27.10.2023

16:45

0

Zakon je predložio desničarski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvir

Izrael uvodi novi zakon: Dozvoliće policiji da puca na sopstvene građane koji protestuju!
Copyright AP Photo/Mahmoud Illean

Izraelska vlada je spremna da dozvoli policiji da puca na izraelske građane koji blokiraju puteve ili ulaze u gradove tokom „rata na više frontova“ koji vodi ova zemlja, javila je televizija Kan.

Prema novim pravilima, policajcu će biti potrebna samo dozvola višeg oficira pre nego što dobije dozvolu da puca i ubije, saopštila je televizija u četvrtak. Izraelski državni tužilac Gali Baharav-Miara već je pristao da ubrza usvajanje zakona, koji bi mogao biti uveden u nedelju, dodaje se.

Zakon je predložio desničarski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvir još pre iznenadnog napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, u kom su palestinski militanti ubili 1.400 ljudi.

Ben Gvir je početkom oktobra rekao Kanu da se „ne stidi da postupi, da olakša policajcima da pucaju na one koji im prete“. Prema ministru, promena pravila je „veoma važna“ jer bi zaštitila službenike i omogućila im da efikasnije obavljaju svoje dužnosti.

Kan je ranije izvestio da su policijsko rukovodstvo i Ministarstvo za nacionalnu bezbednost bili zabrinuti da bi izraelski državljani arapskog porekla mogli da blokiraju vojne konvoje u slučaju vojne eskalacije sa Palestincima ili sa libanskom oružanom grupom Hezbolah. Arapi čine 21 odsto izraelske populacije od 9,8 miliona, prema vladinim podacima.

Diskusije su se pojačale od izbijanja nasilja u gradovima sa mešovitim arapsko-jevrejskim stanovništvom u maju 2021. tokom 11-dnevnog rata Izraela sa Gazom, navodi se u izveštaju.

Izraelska policija se trenutno oslanja na nesmrtonosna sredstva za raspršivanje nereda i može da upotrebi metke samo ako im je život u opasnosti.

Takva pravila uvedena su nakon velikih protesta i nasilja u Izraelu u oktobru 2000. godine, tokom kojih je ubijeno 12 arapskih Izraelaca i jedan Palestinac, a jedan izraelski Jevrej je izgubio život nakon što su arapski izgrednici kamenovali njegov automobil. Komisija koja je istraživala reakciju policije na nemire odlučila je da je upotreba bojeve vatre na demonstrantima bila neprikladna.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike