Izrael odložio kopnenu ofanzivu na Gazu zbog lošeg vremena?

15.10.2023

09:33

0

Izraelski zvaničnici tvrde da su pripreme za napad na Hamas pri kraju

Izrael odložio kopnenu ofanzivu na Gazu zbog lošeg vremena?
Vojska Izraela - Copyright AP Photo/Ariel Schalit

Izraelska vojska odložila je planirani upad u Pojas Gaze kojim upravlja Hamas za nekoliko dana zbog loših vremenskih uslova, preneo je "Njujork tajms".

Kopnena ofanziva je trebalo da počne ovog vikenda, ali je odložena delimično zbog oblačnog neba koje bi izraelskim pilotima i operaterima bespilotnih letelica otežalo pružanje vazdušne podrške kopnenim snagama, izvestio je američki medij citirajući tri neimenovana viša izraelska zvaničnika.

Profimedia
 

Izraelska vojska rekla je u subotu uveče da su pripreme za "integrisani i koordinirani napad iz vazduha, mora i kopna" na Pojas Gaze pri kraju.

Prethodno je portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) izjavio da će ta zemlja započeti "značajne vojne operacije" u Gazi tek kada se uveri da su civili otišli.

- Ovde je važno da se fokusiramo na to da ćemo započeti značajne vojne operacije tek kada vidimo da su civili napustili to područje. Zaista je važno da ljudi u Gazi znaju da smo bili veoma, veoma velikodušni s vremenom. Dali smo im dovoljno vremena, više od 25 sati i sada je vreme da stanovnici Gaze odu - rekao je portparol vojske Izraela potpukovnik Džonatan Konrikus.

Više od polovine, od ukupno dva miliona stanovnika Gaze, živi u severnom delu, iz kojeg je Izrael tražio evakuaciju.

AP Photo/Maya Allerruzzo
 

Mnoge porodice, od kojih su neke već bile interno raseljene, sada su saterane na još manji deo teritorije od oko 220 kvadratnih kilometara.

Prema Konrikusu, oko pojasa Gaze su raspoređene stotine hiljada pripadnika izraelskih rezervnih jedinica koje se spremaju za različite misije.

Dodao je da Hamas ima "razrađenu mrežu tunela" u kojima se najverovatnije nalaze i taoci, na raznim lokacijama.

- Izuzetno je teško za bilo koju modernu vojsku da se bori u tako gustom urbanom području. Znamo da Hamas ima razrađenu mrežu tunela i za defanzivne i za ofanzivne svrhe, što će sigurno povećati složenost borbi, ali spremni smo za to - rekao je portparol izraelske vojske.

 

Ratna dešavanja u Izraelu pratite uživo na našem blogu.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike