Bivši direktor CIA: Kopneni rat u Gazi bi mogao da bude "Mogadiš na steroidima"

19.10.2023

17:20

0

Autor: N.P.

Borba protiv Hamasa neće biti nimalo jednostavna

Bivši direktor CIA: Kopneni rat u Gazi bi mogao da bude "Mogadiš na steroidima"
Bivši direktor CIA Dejvid Petreus - Copyright AP Photo/Michal Dyjuk

Kopnena ofanziva Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Pojasa Gaze mogli bi da traje godinama i podrazumeva zastrašujuće borbe, rekao je Dejvid Petreus koji je kao najviši general SAD služio u Iraku i Avganistanu.

Govoreći o napadu Hamasa na Izrael, bivši direktor CIA je upozorio da bi kopnena ofanziva mogla brzo da se pretvori u "Mogadiš na steroidima" misleći na propalu akciju Amerikanaca u Somaliji 1993. godine.

Podsetimo, tri američka helikoptera "crni jastreb" su tada oborena u somalijskoj prestonici Mogadišu, zbog čega su američke snage bile primorane da se bore u urbanim uslovima kako bi izbavile preživele.

AP Photo/Ariel Schalit
Izraelska vojska ne zna šta je sve čeka na terenu u Gazi

Petreus smatra da bi slična sudbina zadesila IDF kada bi se zaista našao unutar Gaze.

- Ukoliko je Hamas kreativan u odbrani kao što su bili u tom užasnom napadu bez presedana, onda ćete videti bombaše samoubice, videćete improvizovane eksplozivne naprave, biće zaseda, mina, a urbana sredina ne može biti izazovnija - rekao je.

Nakon što je Hamas napao Izrael 7. oktobra, Izrael je pokrenuo žestoko bombardovanje Pojasa Gaze i radi na spasavanju najmanje 200 talaca.

Profimedia
Borci Hamasa

- Teško mi je da zamislim težu sliku od ove, a ja sam komandovao snagama u velikom broju oepracija u urbanim područjima. Ne možete pobediti pobunjenike za godinu ili dve. Obično je za to potrebno 10 godina ili više, kao što smo videli u Iraku ili Avganistanu - naveo je Petreus.

Prema njegovim rečima, Izrael mora da obnovi osnovne usluge, izgradi Gazu i rukovodstvo u regionu čim bude stekao utisak da je borba protiv Hamasa gotova.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike