Sprema se udar "gvozdenih mačeva": Izrael planira napad na Gazu, ali da li ima jasnu strategiju?

20.10.2023

21:17

0

Autor: N.P.

Vojna kampanja bi trebalo da bude najsurovija do sada i drugačija od bilo čega što je Izrael u prošlosti sprovodio u Gazi

Sprema se udar "gvozdenih mačeva": Izrael planira napad na Gazu, ali da li ima jasnu strategiju?
Izraelska vojska se sprema za upad u Gazu - Copyright AP Photo/Ariel Schalit

Izrael se zavetovao da zbriše palestinsku militantnu grupu Hamas u Pojasu Gaze, ali nema jasnu predstavu kako bi to zaista moglo da izgleda i kako će tim područjem rukovoditi ukoliko zaista pobedi na ratištu.

Kodnog naziva "Gvozdeni mačevi", vojna kampanja bi trebalo da bude najsurovija do sada i drugačija od bilo čega što je Izrael u prošlosti sprovodio u Gazi, tvrdi osmoro regionalnih i zapadnih zvaničnika za Rojters.

Izrael je pozvao rekordnih 360.000 rezervista, a od napada Hamasa 7. oktobra, nemilosrdno bombarduje Pojas Gaze.

Prioriteti Izraelaca su da unište infrastrukturu Gaze, čak i po cenu života civila, da Palestince gurnu ka egipatskoj granici i obračunaju se sa Hamasom tako što će razneti njihovu mrežu podzemnih tunela.

Profimedia/Yousef Masoud / SOPA
Hamas je poznat po brojnim podzemnim tunelima

Izraelski zvaničnici su izjavili da nemaju jasnu ideju o tome kako bi budućnost mogla da izgleda.

Pojedini saradnici američkog lidera Džoa Bajdena zabrinuti su jer, iako Izrael može da napravi efikasan plan da nanese dugotrajnu štetu Hamasu, i dalje nema izlaznu strategiju, naveo je izvor iz Vašingtona.

Hamas od 2006. godine vlada Pojasom Gaze gde živi oko 2,3 miliona ljudi.

- Izrael ne zna kako bi izašao iz tog rata. Njihova strategija je da bace hiljade bombi, unište sve i odu, ali šta onda? - rekao je jedan regionalni bezbednosni izvor za Rojters koji je želeo da ostane anoniman.

U izraelskim vazdušnim napadima je već stradalo više od 3.500 Palestinaca, a trećinu su činila deca, što su najviše brojke u odnosu na sve dosadašnje sukobe Izraela i Palestine.

AP Photo/Ohad Zwigenberg
Izraelska vojska

Bajden je, tokom posete Tel Avivu, rekao da Hamas treba uništiti, ali je upozorio da bi kopnena ofanziva na Gazu bila greška.

- Većina Palestinaca nije deo Hamasa. Hamas ne predstavlja palestinski narod - poručio je.

Grad tunela

Mnogi izraelski zvaničnici, uključujući premijera Benjamina Netanjahua, rekli su da će Hamas biti zbrisan s lica zemlje, ali nisu precizirali šta će se dešavati nakon toga.

- Mi, naravno, razmišljamo o ovome, a to uključuje i procene Nacionalnog saveta bezbednosti, vojske i drugih subjekata. Ne znamo sa sigurnošću šta će se dešavati - rekao je direktor izrelskog Nacionalnog saveta bezbednosti Čači Hanegbi.

- Ali, znamo čega neće biti - rekao je misleći na Hamas.

Međutim, to možda neće biti tako jednostavno.

Profimedia
Borac Hamasa

Gaza je grad koji poseduje čitavu mrežu podzemnih tunela.

- Neće pobediti Hamas tenkovima i vatrenim oružjem - rekao je regionalni izvor.

Hamasovo oružano krilo, brigada Iz ad-din al-Kasam, pozvala je na mobilizaciju, a navodno se već postavljaju antitenkovske mine i druga eksplozivna sredstva kako bi se iznenadio neprijatelj.

Bilo kako bilo, šta god da usledi, to će biti najveći sukob Izraela i Hamasa do sada.

Već su protiv Hamasa vođena tri rata, 2008/09, 2012. i 2014. godine, a dva puta je izraelska vojska pokretala ograničenu kopnenu invaziju. Ipak, izraelski lideri se nikada ranije nisu zavetovali da će uništiti Hamas jednom za svagda.

U ova tri sukoba je ubijeno 100 Izraelaca i oko 4.000 Palestinaca.

Prema Rojtersovom izveštaju, u Vašingtonu ne vlada veliki optimizam. Smatra se da Izrael neće moći u potpunosti da uništi Hamas i da su male šanse da će želeti da ponovo okupira Pojas Gaze. Izvesnije je da će ubiti ili zarobiti što više pripadnika Hamasa, podzemne tunele dići u vazduh, a kada se bude povećao broj stradalih izraelskih vojnika, pronaći će način da proglasi pobedu i povuče se.

Profimedia/Ashraf Amra / Anadolu
Brojna naselja u Gazi su sravnjena sa zemljom

Oblak rata se nadvio nad regionom

Širom Bliskog istoka se strahuje da bi sukob mogao da se prelije i izvan granica Gaze, a tu se prvo misli na Liban. Ekstremistička organizacija Hezbolah već danima razmenjuje vatru sa izraelskom vojskom na granici sa Libanom.

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdulahijan upozorio je da će njegova zemlja morati da reaguje ukoliko Izrael pokrene invaziju na Gazu. Prema njegovim rečima, Iran neće mirno gledati ukoliko SAD ne uspeju da obuzdaju Izrael.

Nakon napada na bolnicu u Gazi, u mnogim arapskim zemljama su izbili protesti u znak podrške Palestincima.

AP Photo/Abed Khaled
 

Situacija se svakako zahuktava. SAD su poslale nosač aviona u istočni Mediteran zbog zabrinutosti da bi Hezbolah mogao da se uključi u rat sa severa.

Arapske zemlje se plaše da bi moglo da usledi novo raseljavanje palestinskih izbeglica, poput nakbe iz 1948. godine.

Egipatski predsednik Abdel Fatah al Sisi rekao je da njegova zemlja ne može da primi Palestince na Sinajsko poluostrvo jer bi se onda ta oblast pretvorila u bazu za napade na Izrael. Prema njegovim rečima, milioni Egipćana bi protestovali protiv takvog poteza.

Osim toga, Al Sisi i još neki drugi lideri iz regiona smatraju da Palestinci treba da ostanu na svojoj zemlji kako bi u budućnosti mogli da uspostave sopstvenu palestinsku državu.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike