Neredi besne u Libanu! Zapaljena američka ambasada u Bejrutu, pucnjave i eksplozije se čuju u celom gradu (VIDEO)

18.10.2023

16:20

0

Autor: M. Vu.

U oblasti Akar u toku su žestoki sukobi između demonstranata i libanskih snaga bezbednosti koje su preprečile put demonstrantima

Neredi besne u Libanu!  Zapaljena američka ambasada u Bejrutu, pucnjave i eksplozije se čuju u celom gradu (VIDEO)
Neredi u Libanu zbog napada na bolnicu u Gazi - Copyright AP Photo/Bilal Hussein

Neredi i dalje besne ispred američke ambasade u Bejrutu, u Libanu, gde se vojska sukobila sa demonstrantima u sredu ujutro dok su se rasplamsale tenzije oko rata između Izraela i Hamasa.

U oblasti Akar u toku su žestoki sukobi između demonstranata i libanskih snaga bezbednosti koje su preprečile put demonstrantima ka američkoj ambasadi.

Izgrednici su sinoć zapalili ambasadu i jutros nastavili da gađaju vatromet u okviru tekućeg protesta protiv SAD.

 

Svom osoblju Stejt departmenta koje nije od suštinske važnosti rečeno je da napusti region, a svim Amerikancima je izdato upozorenje o putovanju četvrtog nivoa koji savetuje da ne putuju u Liban.

Demonstranti u Bejrutu su se vratili na ulice oko američke ambasade u sredu ujutro gde su se sukobili sa libanskom vojskom.

Pucnjava i eksplozije čule su se tokom celog jutra.

Dok su nemiri u Bejrutu eskalirali u sredu ujutro, predsednik Amerike Džo Bajden je u susednom Izraelu zagrlio premijera Benjamina Netanjahua u najnovijem pokazivanju podrške SAD u njenom tekućem sukobu sa Hamasom.

Zgrade Stejt departmenta u drugim bliskoistočnim zemljama su takođe pod opsadom.

 

U Adani, u Turskoj, demonstranti su bacali vatromet i molotovljeve koktele dok su uzvikivali 'Alahu Akbar' u utorak uveče. Konzulat SAD u Adani je sada zatvoren.

Izrael evakuiše osoblje iz svojih ambasada u Maroku i Egiptu zbog propalestinskih demonstracija, prenose izraelski mediji.

Libanski ministar je upozorio na mogućnost nezaustavljive eskalacije

Libanski ministar spoljnih poslova Abdalah Bu Habib, govoreći u Džedi na sastanku Organizacije islamske saradnje, upozorio je da bi nastavak agresije na Gazu mogao da zapali "požar koji bi mogao da zahvati ceo region".

Bu Habib je upozorio na izazivanje tenzija "koje bi mogle dovesti do nezaustavljive eskalacije".

Na sinagogu u Berlinu bačena dva Molotovljeva koktela

Sinagoga u naselju Mite u Berlinu bila je meta antisemitskog napada kada su nepoznate osobe koristile dva Molotovljeva koktela, kako je saopšteno putem društvene mreže Iks (nekadašnji Tviter), prema izjavi Jevrejske zajednice.

Policija je potvrdila incident i odmah je uputila desetine policajaca na mesto događaja kako bi pokrenuli istragu. Ovaj incident je deo niza antisemitskih incidenata koji su se povećali od izbijanja sukoba između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike