Egipatski predsednik: Reakcija Izraela je kolektivno kažnjavanje

15.10.2023

22:45

0

Egipat je pojačao diplomatske napore da omogući isporuku pomoći Gazi i deeskalaciju sukoba

Egipatski predsednik: Reakcija Izraela je kolektivno kažnjavanje
Abdel Fatah al Sisi - Copyright Tanjug

U saopštenju iz kancelarije egipatskog predsednika, izdatom nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, navodi se da Egipat odbacuje svaki plan za raseljavanje Palestinaca "na štetu drugih zemalja" i da je sopstvena bezbednost Egipta crvena linija

Egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi izjavio je danas u Kairu u razgovoru sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom da je reakcija Izraela na Hamasov napad prevazišla samoodbranu i da predstavlja kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda.

Sisi je rekao da osuđuje svako ciljanje civila u sukobu Izraela i Hamasa koji je u toku, objavio je Rojters.

Egipat je pojačao diplomatske napore da omogući isporuku pomoći Gazi i deeskalaciju sukoba, saopštilo je danas egipatsko predsedništvo dok Blinken boravi u Kairu u okviru regionalne turneje.

Tanjug/AP/ProfimediaPrintskrin/Tviter/
 

U Egiptu se gomila pomoć iz nekoliko zemalja na Sinajskom poluostrvu zbog neuspeha da se postigne dogovor koji bi omogućio bezbednu dostavu pomoći Gazi i evakuaciju stranaca u Egipat preko prelaza Rafa.

Zbog izraelskog bombardovanja prelaza Rafa na strani Gaze, taj prelaz ne radi.U saopštenju iz kancelarije egipatskog predsednika, izdatom nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, navodi se da Egipat odbacuje svaki plan za raseljavanje Palestinaca "na štetu drugih zemalja" i da je sopstvena bezbednost Egipta crvena linija.

Sisi je predložio održavanje samita na kojem bi se razgovaralo o rešavanju krize, navodi se u saopštenju.

Osam aviona sa humanitarnom pomoći iz Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Jordana, Tunisa i Svetske zdravstvene organizacije, sleteli su na sinajski aerodrom Al Ariš poslednjih dana, prema bezbednosnim izvorima, dok konvoj od više od 100 kamiona čeka dozvolu za ulazak u Gazu.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RT

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike