Rekordna izlaznost na izborima u Poljskoj: U Varšavi glasalo više od 63 odsto građana!

15.10.2023

20:11

0

Autor: Lj. S.

Ove izbore mnogi vide kao ključne, a biračka mesta otvorena su do 21 sat

Rekordna izlaznost na izborima u Poljskoj: U Varšavi glasalo više od 63 odsto građana!
Copyright Tnjug/AP Photo/Michal Dyjuk

U Poljskoj danas se održavaju parlamentarni izbori na kojima će se za pobedu boriti dve najveće rivalske stranke - Pravo i pravda (PiS) Jaroslava Kačinjskog i liberalna Građanska platforma Donalda Tuska. 

Ove izbore mnogi vide kao ključne, a biračka mesta otvorena su do 21 sat. Trenutno vlada izborna i referendumska tišina, a nakon njenog završetka biće javno objavljene izlazne ankete koje se sprovode na izlazima iz prostorija.

Tnjug/AP Photo/Czarek Sokolowski
 

U ovom trenutku zabeležena je rekordna izlaznost glasača u Varšavi čija brojka je 63,17 odsto, u Bjalistoku je takođe zapažena rekordna izlaznost, čak 62,64 odsto, dok je najmanja izlaznost zabeležena u Opoleu i ona iznosi 52,26 odsto.

Incidenti tokom izbora

Silvester Marciniak, predsednik Nacionalne izborne komisije, naveo je i nekoliko incidenata koji su se do sada dogodili na biračkim mestima. Jedan koji je najviše uznemirio ljude je taj, kada je muškarac došao ispred biračkog mesta i uzvikivao izborne parole, mahao transparentom sa natpisom "Bojkot", dok je kod sebe imao pištolj.

Tnjug/AP Photo/Petr David
 

Najvažniji izbori u Poljskoj od 1989.

Izbore koji se danas održavaju u Poljskoj stručnjaci smatraju najvažnijim izborima od 1989. godine, kada su, posle skoro pola veka, komunisti "pali", a sada se svi pitaju da li su konzervativci i nacionalisti iz vladajuće Partije prava i pravde (Pravo i Spraviedlivosć, PiS) Jaroslava Kačinjskog padaju, a vraćaju se proevropske liberalne demokrate bivšeg premijera Donalda Tuska iz Građanske platforme (Platforma Obivatelska, PO) ili će se Poljska naći u ćorsokaku, ili će biti neophodni novi izbori.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike