Iran zapretio: Moraćemo da intervenišemo ako Izrael započne kopnenu ofanzivu

15.10.2023

10:49

0

"Iran ima svoje crvene linije"

Iran zapretio: Moraćemo da intervenišemo ako Izrael započne kopnenu ofanzivu
Izrael gađa položaje Hamasa - Copyright AP Photo/Ohad Zwigenberg

Iran je uputio Izraelu poruku da ne želi dalju eskalaciju u ratu između Hamasa i Izraela, ali da će morati da interveniše ako se izraelska operacija u Gazi nastavi, naveli su diplomatski izvori za portal Aksios.

Šef iranske diplomatije Hosein Amir-Abdolahijan sastao se u Bejrutu sa izaslanikom UN za Bliski Istok Torom Veneslandom. 

Kako se navodi, Venesland je pozvao iranskog ministra spoljnih poslova da pomogne da se spreči prelivanje konflikta između Izraela i Hamasa na širi region Bliskog Istoka, a iranski zvaničnik je odgovorio da Iran ne želi da se konflikt pretvori u regionalni rat, kao i da želi da pomogne u oslobađanju civila koje kao taoce drži Hamas u Gazi.

On je, međutim, naglasio da Iran ima svoje crvene linije.

Abdolahijan je dodao da ako se izraelska vojna operacija nastavi, a posebno ako Izrael sprovede najavljenu kopnenu ofanzivu u Gazi, onda će Iran morati da odgovori.

Venesland je pozvao izraelskog savetnika za nacionalnu bezbednost Tzačija Hanegbija i druge zvaničnike i preneo im poruku Irana. 

Iz kabineta izraelskog premijera su odbili da komentarišu ovu vest, a iransko ministarstvo spoljnih poslova za sada se nije oglasilo.

Šef iranske diplomatije, koji se ranije sastao sa liderom Hezbolaha Hasanom Nasralom, rekao je na konferenciji u Bejrutu da Izrael mora da, kako je naveo, "zaustavi zločine protiv civila u Gazi jer za nekoliko sati može biti prekasno".

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike